Сайт е-декларацій розкритикувала Ірина Геращенко та член НАЗК Руслан Рябошапка

14:27, 28.03.2017
Сайт е-декларацій розкритикувала Ірина Геращенко та член НАЗК Руслан Рябошапка

Робота сайту НАЗК для електронних декларацій не подобається Ірині Геращенко

Сайт Національного агенства із запобігання корупції, що створений для заповнення електронних декларацій, розкритикувала народний депутата Ірина Геращенко та член НАЗК Руслан Рябошапка.

Вона незадоволено проблемами в його роботі, недолугістю програмного забезпечення та постійними непрозорістю його створення.

"Як і в жовтні, як і десятки моїх колег тоді і зараз, зіштовхнулася з проблемою непрацюючого сайту НАЗК. На розробку якого було витрачено мільйони доларів . Який після осінньої критики обіцяли вдосконалити, але так і не вдосокналили", - написала вона у Фейсбуці.

Їй також не подобається, що сайт відкривається лише з того комп'ютера, де почалося створення декларації.

"Сайт розроблявся в непрозорий спосіб, про що неодноразово говорилося , в тому числі і під час зустрічей з ПРОООН і ГО і пояснення цьому неподобству,цій системі, яка весь час на профілактиці, висить, не працює, немає жодного", - висловлює свою думку Ірина Геращенко.

При цьому вона повідомила, що постійно направляє до НАЗК листи, в яких інформує про погану роботу сайту е-декларацій, але результату досі немає.

"Сайт має працювати щодня і без збоїв, без знущань. Ще восени пропонувала колегам написати колективний депутатський запит щодо роботи сайту і його розробників. Тоді нас заклеймілі самі знаєте хто", - відзначила вона.

Те, що військовим уже не потрібно заповнювати декларації, вона вважає позитивом.

"Це був би найкращий час для терористів- стріляй досхочу, бо військові заповнюють декларацію на непрацюючому сайті, на якого викинули мільйони і який з піною захищали самі знаєте хто......", - коментує ситуацію народний депутат.

Один з членів НАЗК Руслан Рябошапка називає вибухонебезпечною ситуацію, яка склалася з сайтом, де чиновники заповнюють електронні декларації.

"Ситуація з функціонуванням Єдиного державного реєстру декларацій стає, на жаль, вибухонебезпечною. Вніс пропозицію щодо термінового скликання засідання НАЗК, на якому ми повинні сьогодні ж знайти вирішення проблеми". – написав він.

Як відомо, сайт не працює вже декілька днів. За підрахунками активістів РПР – вже тиждень.

Нагадаємо, що відповідно до закону про запобігання корупції до 1 квітня електронні декларації мають заповнити всі державні службовці, поліцейські, депутати місцевих рад, і навіть, члени комісій при місцевих радах та багато інших категорій українців.

Народний депутат Сергій Алєксєєв вважає, що вперше у 2017 році електронні декларації має подати не менше 800 тисяч осіб.

Тим, хто подаватиме е-декларацію вперше, термін подачі інформації продовжили до 1 травня, але сайт для їх заповнення уже починає давати збої.