Військових звільнили від обов'язку декларувати доходи, антикорупціонерів - ні

21:15, 27.03.2017

Більшість українських військових звільнили від обов'язку декларувати свої доходи, а представників громадських організацій - ні.

Проект закону, який викликав обурення правозихисників та борців з корупцією, пройшов усі необхідні процедури, його вже підписав Президент.

Про це йдеться на сторінці відповідного законопроекту на сайті Верховної Ради.

"Закон підписаний. 27.03.2017 повернуто з підписом від Президента", - йдеться на сайті.

На зустрічі 27 березня з представниками громадських організацій Порошенко заявив, що законопроект повинен бути підписаний через необхідність врахування інтересів військовослужбовців.

Відповідно до змін Закону "Про запобігання корупції", військовослужбовці строкової військової служби, мобілізовані та рядові контрактники, а також курсанти військових навчальних закладів не будуть заповнювати електронні декларації.

Цим же законом парламент зобов'язав членів громадських антикорупційних організацій і кандидатів в депутати і президенти подавати електронні декларації.

У той же час у зв'язку з тим, що зобов'язання заповнювати електронні декларації для членів антикорупційних громадських організацій з'явиться з 2018 року, Порошенко підтримав необхідність створення робочої групи за участю представників громадських організацій, АП і депутатів Ради для узгодження змін до відповідного закону.

Посольства Великої Британії та США заявили, що цей закон - "серйозний крок назад" для України.

Також із критикою закону виступив комісар ЄС з питань політики сусідства та розширення Йоханнес Ган.