В Міжнародному суді ООН завершилися публічні слухання за позовом України

16:15, 09.03.2017
В Міжнародному суді ООН завершилися публічні слухання за позовом України

Міжнародний суд ООН завершив публічні слухання у справі проти Росії (UN Photo/ICJ-CIJ/Frank van Beek)

В Міжнародному суді ООН в Гаазі завершилися публічні слухання справи за позовом України до Росіїї, яку звинувачують у фінансуванні тероризму та порушенні прав людей.

"Варто звернути увагу, що Україна в цьому процесі звинувачує Росію не в самих актах, а у фінансовій підтримці формувань, які їх вчиняють. Переслідування і зникнення кримських татар, визнання Меджлісу екстремістською організацією, фактичне викорінення української мови зі шкіл – це все прояви дискримінації", - прокоментувала позицію України голова делегації Олена Зеркаль.

9 березня свою позицію в суді вдруге представляла Росія.

Передбачувано, що позиція країни, що окупувала територію України, залишилася незмінною, представники Росії і далі відкидали всі звинувачення.

Матіас Форто, один із адвокатів, що представляють РФ у судовому процесі стверджує, що Москва не отримувала інформації щодо протесту Києва проти заборони Меджлісу.

"Україна ніколи не просила Росію скасувати заборону Меджилісу", - заявив він.

Матіас Форто підкреслив, що це, на його думку, свідчить про небажання вирішити суперечку шляхом переговорів. Форто також наголосив, що заборона Меджлісу була викликана виключно мотивами боротьби з екстремізмом в Криму.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи звинувачення на адресу Росії в поставках зброї в Донбас, підкреслив, що Росія не є учасником внутрішньоукраїнського кризи.

"Росія не є учасником цієї кризи, це внутрішньоукраїнський криза, Росія ніколи не була учасницею бойових дій на південному сході України", - сказав Пєсков у четвер журналістам.

Поряд з цим він заявив, що Росія визнає будь-яке рішення міжнародного суду.

Відповідаючи на звинувачення України в утиску етнічних українців і кримських татар, представники Росії послалися на обсяги фінансових вливань, які надходять до окупованого Крим.

За словами заступника директора департаменту російського МЗС з гуманітарного співробітництва та прав людини Григорія Лук'янцева, Росія виділила близько 172 млн доларів на розвиток спільноти кримських татар.

Крім цього, він не вважає проявом дискримінації за етнічною ознакою і заборона Меджлісу, оскільки "на півострові існують 30 інших організацій кримських татар загальною чисельністю понад 20 тисяч осіб". Лукьянцев вважає, що більшість з них виступають проти Меджлісу.

Українська сторона заявляє про готовність спростувати документами закиди Росії.

"По завершенні слухань нас чекає інтенсивна робота над аналізом кожного слова, яке буде сказане сьогодні", - повідомила Олена Зеркаль.

Політичний експерт Олеся Яхно-Белковська вважає, що сам факт суду уже є значною перемогою України, адже подібні позови від Грузії за агресію Росії навіть не були прийняті до розгляду.