Вбивство В’ячеслава Чорновола вимагають розслідувати 300 депутатів

14:46, 24.02.2017
Вбивство В’ячеслава Чорновола вимагають розслідувати 300 депутатів

Вбивство Чорновола лишається не розслідуваним вже майже 18 років.

Конституційна більшість Верховної Ради (понад 300 депутатів) вимагає від Генпрокуратури завершити розслідування смерті лідера Народного Руху України В'ячеслава Чорновола, яка сталася за нез'ясованих обставин обставин в автокатастрофі під  Борисполем 25 березня 1999 року.

 

Відповідну заяву, адресовану Генпрокурору Юрію Луценку, зачитав депутат Віктор Кривенко з парламентської трибуни у п’ятницю.

 

"Понад 300 народних депутатів підписалися під зверненням до Генерального прокурора з вимогою розслідування справи вбивства Чорновола. Три роки тому Апеляційний суд після перемоги Революції Гідності скасував закриття справи. Жодних відповідальних, за строком давності ніхто не покараний, і три роки нічого не розслідується", - наголосив пан Кривенко на бездіяльності слідства.

 

У заяві депутати наголошують, що «така безкарність призвела і до справи Гонгадзе, і до вбивства Героїв Небесної сотні».

 

Нагадаємо, 21 січня 2014 року Бориспільській міжрайонний суд закрив провадження  про загибель лідера РУХу В'ячеслава Чорновола.

 

Тоді суд ухвалив суперечливе рішення: мовляв, оскільки йдеться не про вбивство на замовлення і не про політичне вбивство, а лише про аварія, то термін дії покарання за цією справою складає 10 років. Оскільки цей термін на той час вже минув, провадження було закрито.

 

В’ячеслав Чорновіл – український політичний діяч, дисидент, журналіст, у 2000 році був посмертно удостоєний звання Герой України.

 

Чорновіл загинув 25 березня 1999 року за нез'ясованих обставин в автокатастрофі під  Борисполем. Чимала частина суспільства переконана, що це було політичне вбивство.

 

Судмедексперти ГПУ в часи президентства Ющенка дійшли висновку, що смертельні травми голови Чорновіл отримав не внаслідок аварії, а від ударів важким металевим предметом, ймовірно кастетом.