Чорновола вбили кастетом?

27.01.2009

Минулої п’ятниці депутати від «НУНС» Ярослав Кендзьор та Іван Стойко зробили вкрай резонансну заяву. Рухівці стверджують, що мають у своєму розпорядженні дані від свідків про те, що лідер НРУ В’ячеслав Чорновіл та його водій Євген Павлов після зіткнення з вантажівкою на трасі Бориспіль—Золотоноша 1999 року могли вижити. «Найстрашніше — що водій і пан Чорновіл на момент зіткнення залишалися живі і їх добивали», — стверджує пан Стойко. «Судмедексперти зафіксували той факт, що на черепі і Чорновола, і Павлова містяться лінійні чотири удари, які могли бути зроблені ззовні... зокрема кастетом», — додає жахливі подробиці пан Кендзьор.

За словами останнього, слідством установлено, що 25 березня 1999 року в Кіровоградській області за Чорноволом здійснювали негласні заходи зі спостереження, якими керував один із високопосадовців Департаменту ДАІ МВС України. У нардепів також є висновки польських і львівських експертів, котрі вказують, що подушки безпеки «Тойоти Корола» Чорновола не спрацювали через відключення живлення, вчинене заздалегідь. «Експерти чітко сказали, що на момент зіткнення швидкість легковика не перевищувала плюс–мінус 50—55 км/год., — зазначає Ярослав Кендзьор. — Якби спрацювали подушки безпеки, Чорновіл і його водій залишились би живими з невеликими травмами».

Усі ці аргументи, на думку депутатів, вказують на те, що «вбивство Чорновола було сплановане заздалегідь», й удари кастетом були для замовників убивства «своєрідним пострілом у голову жертви». Тому Кендзьор та Стойко закликають Президента Ющенка взяти на особистий контроль розслідування резонансної справи, щоб ці напрацювання слідчих Генпрокуратури не були знищені. Нардепи також вимагають від Генпрокурора Олександра Медведька звільнити свого першого заступника Сергія Винокурова, який, на їх переконання, постійно гальмує розслідування цієї справи. Тим більше що за десять років слідства було втрачено багато доказів.

Натомість Генпрокуратура відреагувала по–своєму. За даними «УМ», учора пан Медведько під час наради заборонив своїм заступникам коментувати пресі будь–яку інформацію стосовно справи Чорновола. Напередодні прес–служба ГПУ повідомила, що слідчі опрацьовують інформацію про ймовірно насильницьку смерть Чорновола.

«У зв’язку з цим ми звертаємося до журналістів, політиків та державних діячів із проханням утриматися від розповсюдження та коментарів даної інформації, оскільки це може зашкодити встановленню істини у справі», — додається в заяві прес–служби ГП разом із обіцянкою обов’язково поінформувати громадськість згодом.

Водночас колишній прес–секретар лідера Чорновола Дмитро Пономарчук, який під час ДТП спав на задньому сидінні «Тойоти» й після зіткнення знепритомнів, також не виключає, що лідеру НРУ могли допомогти померти. «Ця версія не тільки теоретично, а й практично має право на життя, на те, щоб вона була розслідувана», — сказав Пономарчук у коментарі агентству УНІАН. Дмитро свідчить, що після того, як він прийшов до тями і хотів вивільнитися (його затисло між сидіннями), хтось намагався розбити заднє скло автомобіля чимось металевим. Тоді прес–секретарю здалося, що то була рукоятка пістолета. Але чому б і не кастет?

Натомість нинішній голова НРУ Борис Тарасюк, який має тривалий конфлікт із рухівцями Кендзьором і Стойком, вважає, що вони зробили таку гучну заяву, аби «недостойно попіаритися на цій делікатній ситуації і матеріалах справи». Водночас нинішній лідер партії підтверджує інформацію, озвучену депутатами: мовляв, Тарасюкові вона була відома й раніше, до того ж ці матеріали дійсно є у слідства. При цьому Тарасюк погоджується зі своїми опонентами, що для ефективного розслідування справи необхідно змінити керівництво Генпрокуратури.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Народних депутатів України Ярослава Кендзьора та Івана Стойка виключили з лав Народного Руху України цієї неділі на позачергових 18–х всеукраїнських зборах НРУ. За словами голови НРУ Бориса Тарасюка, «це рішення було непростим: у кожному колективі є правила поведінки і моральні принципи, а в партії є статут». Отже, обох політиків виключили з партії за порушення статуту. Тарасюк вважає, ніби завдяки такому рішенню «Рух вийшов із кризи і рухається вперед».

Дві третини делегатів своїми голосами залишили Бориса Тарасюка на черговий термін на посаді голови НРУ, а політрада партії оновилася більш як на третину.