Білорусь анулювала заборону на в’їзд Сергію Жадану

20:57, 11.02.2017
Білорусь анулювала заборону на в’їзд Сергію Жадану

Сергій Жадан демонструє штамп про заборону в’їзду до Білорусі.

Білорусь анулювала заборону на в’їзд українському письменникові Сергію Жадану. Відтак, він може й надалі відвідувати цю країну.

 

Про це повідомив сам Сергій Жадан на своїй сторінці у Facebook  в субботу ввечері.

 

«Здоровий глузд і почуття гідності перемагають все, що було написане в путінських темниках. Дуже тішусь можливості далі відвідувати Білорусь і поглиблювати українсько-білоруські культурні зв'язки», - написав письменник.

 

Пан Жадан також дякує українському МЗС та особисто міністру Павлу Клімкіну за оперативність та наполегливість.

 

«Дуже дякую послу України в Білорусі та всій команді українських дипломатів у Мінську за підтримку та принциповість. Дуже дякую білоруському МЗС за готовність іти назустріч. Дякую Ірині Геращенко за допомогу. Дякую білоруським колегам-письменникам за чітку й відверту позицію. Дякую всім вам - дорогі українці та білоруси.

Побачимось у травні в Мінську на концерті. Слава Україні! Живе Білорусь!», - додав український письменник.

 

 

Зазначимо, що новому рішенню білоруської влади передувала жорстка реакція дипломатів і публічних діячів.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін обговорив з керівником білоруського зовнішньополітичного відомства Володимиром Макеєм ситуацію із затриманням Жадана.

 

Через цей інцидент МЗС України викликало посла Білорусі в Україні Ігоря Сокола.

 

Білоруська письменниця, лауреат Нобелівської премії Світлана Алексієвич висловила обурення діями влади своєї країни щодо українського письменника Сергія Жадана.

 

Як повідомляла «УМ», Сергій Жадан був  затриманий білоруськими правоохоронцями у Мінську в ніч на суботу.

 

Патруль міліції витяг його з ліжка в готельному номері о 2:00 ночі. Переночував письменник у камері, після чого йому повідомили про про заборону на в'їзд до Білорусі на невизначений термін.

 

Під час затримання Жадану не дозволили зателефонувати. Саме тому українські дипломати дізналися про інцидент вже після того, як Жадана відпустили вранці.