Україна вимагає пояснити причини затримання Сергія Жадана у Мінську

17:24, 11.02.2017
Україна вимагає пояснити причини затримання Сергія Жадана у Мінську

Сергія Жадана витягли з ліжка у готелі "Ювілейний".

Посольство України направило ноту до Міністерства закордонних справ Білорусі у зв'язку із затриманням у Мінську письменника Сергія Жадана у Мінську в ніч на суботу. Українські дипломати вимагають офіційно пояснити причини затримання.

 

Про це повідомляється на сторінці диппредставництва у Facebook.

 

«У зв'язку із затриманням у Мінську 11 лютого ц.р. в готелі "Ювілейний" правоохоронними органами Білорусі відомого українського письменника Сергія Жадана, який прибув для участі в поетичному фестивалі "Вірші на асфальті ім. М.Стрільцова", Посольство України в Білорусі направило ноту до МЗС Білорусі з метою отримання офіційного пояснення про причини затримання», - йдеться у повідомленні.

 

Крім цього, міністри закордонних справ України і Білорусі Павло Клімкін та Володимир Макей обговорили ситуацію, що склалась у зв'язку із затриманням у Мінську письменника Сергія Жадана.

 

Утім, повідомивши про телефонну розмову із колегою, пан Клімкін не навів жодних подробиць у своєму Тwitter.

 

Серед іншого, МЗС України викликало посла Білорусі в Україні Ігоря Сокола, якому було «висловлено глибоке занепокоєння ситуацією з затриманням та забороною в'їзду Жадана, звернено увагу на системність такий дій білоруських правоохоронців стосовно громадян України».

 

«Роз’яснення білоруської сторони, отримані станом на сьогодні, не задовольняють українську сторону», - додають в МЗС України.

 

Як повідомляла «УМ», Сергій Жадан був  затриманий білоруськими правоохоронцями у Мінську в ніч на суботу.

 

Патруль міліції витяг його з ліжка в готельному номері о 2:00 ночі. Переночував письменник у камері, після чого йому повідомили про про заборону на в'їзд до Білорусі на невизначений термін.

 

Під час затримання Жадану не дозволили зателефонувати до посольства. Саме тому українські дипломати дізналися про інцидент вже після того, як Жадана відпустили вранці.