У Биківні сплюндрували меморіал жертвам тоталітаризму (фото)

17:05, 25.01.2017
У Биківні сплюндрували меморіал жертвам тоталітаризму (фото)

Сплюндровані стели у Биківні.

Вандали написали символи «СС» та «ОУН-УПА» та нецензурні слова червоною фарбою на цвинтарі жертв тоталітаризму й намагалися зруйнувати вхід до польського воєнного цвинтаря у Биківні неподалік від Києва в ніч на середу. На місці працює поліція.

 

Про це повідомив українським і польським ЗМІ директор Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" Богдан Біляшівський у середу.

 

Працівники заповідника побачили написи у середу вранці. Тоді як за даними уряду Польщі, осквернення пам’ятників у Биківні виявило вранці китайське телебачення, яке готувало відеосюжет про кладовище.

 

 

"В українській та польській частинах цвинтаря невідомі нанесли написи червоною фарбою. У польській і українській частинах написали символи "СС". У польській частині написали "СС Галичина", а в українській – "ОУН-УПА" і нецензурні слова. Була також спроба зруйнувати ломом вхід до польської частини цвинтаря. Одна колона перехилена, інша - не пошкоджена", - сказав пан Біляшівський.

 

 

У свою чергу, як повідомляє поліція Києва, за фактом пошкодження невідомими меморіального комплексу "Биківнянські могили" відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

 

«Зусилля правоохоронців спрямовані на встановлення та затримання осіб, причетних до злочину», - йдеться у повідомленні.

 

 

На місці слідчі виявили пристрій із залишками фарби. Вилучені речові докази направили на експертні дослідження.

 

Водночас, голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вважає, що вандали, які у Биківні осквернили український і польський меморіали жертвам НКВС, залишили сліди, схожі на ті, що у селі Гута Пеняцька Льівської області.

 

На його думку, це було зроблено навмисно, щоб складалося враження, що цей акт вандалізму є помстою за Гуту Пеняцьку.

 

«Плюндрування пам'ятників у Биківні — провокація, яку намагалися представити як польську відповідь за Гуту Пеняцьку. Але вандалізм вчинений над польською частиною меморіалу виявив, що справжнім його виконавцем є третя сторона, зацікавлена в загостренні стосунків між українцями і поляками. Цей випадок має спонукати українців та поляків об'єднати зусилля не лише для захисту своїх пам'яток, але й щоб не допустити сіяння незгоди між нашими народами», - написав пан В’ятрович у Facebook.

 

 

Тим не менше, МЗС Польщі направило ноту в українське зовнішньополітичне відомство з приводу осквернення польських могил на території заповідника “Биківнянські могили”.

 

«Наші дії і наші кроки будуть адекватними до цього акту»,- заявила під час прес-конференції у Варшаві глава польського уряду Беата Шидло.

 

За її словами, насамперед потрібно довідатися, чи “це була провокація, який вона мала характер і як це трапилося”.

 

Нагадаємо, що 10 січня вандали пошкодили пам'ятний знак польським жертвам Другої світової війни у селі Гута Пеняцька Льівської області. Як з'ясувала поліція, пам'ятник загиблим полякам був підірваний.

 

На переконання українських істориків та експертів, ці злочини по обидва боки кордону є провокаціями проросійських сил з метою внести напругу в польсько-українські відносини.

 

Національний історико-меморіальний заповідник "Биківнянські могили" є найбільшим місцем поховання жертв тоталітарних репресій. За підрахунками істориків, на території вічним сном спочиває близько 100-120 тисяч людей - представники більше 40 національностей, які були закатовані НКВС під час репресій 1936-1941 років.

 

Польський військовий цвинтар у Биківні під Києвом було відкрито 21 вересня 2012 року. Там спочивають майже дві тисячі поляків, розстріляних 1940 року загонами НКВС за наказом Сталіна. Поляки вважають цей меморіал четвертим так званим катинським  цвинтарем, після кладовищ у Катинському лісі, Мєдному та Харкові-П’ятихатках.