У Польщі вандали знову сплюндрували могилу воїнів УПА

12:29, 11.10.2016
У Польщі вандали знову сплюндрували могилу воїнів УПА

Верхрата: наслідки "роботи" вандалів.

Невідомі вандали сплюндрували пам'ятник на могилі тринадцяти воїнів УПА, що у селі Верхрата Підкарпатського воєводства Польщі минулих вихідних.

 

Про це повідомив голова об'єднання українців Польщі Петро Тима на своїй сторінці у Facebook.

 

«Чергова провокація, акт вандалізму. На цей раз знищено пам'ятник українцям, в тому числі членам УПА на кладовищі в селі Верхрата», – написав пан Тима і виклав світлини сплюндрованого пам’ятника.

 

 

Голова об'єднання українців Польщі додає: «Починаючи з 2015 року це вже наступне руйнування і осквернення після: Грушовиць, Радружа, Молодича, Вербиці, Монастира, Пікулиць, Лисок. Є ті, в Сеймі, уряд, ЗМІ, католицькій Церкві, котрі вдають, що: «Нічого не сталося, поляки, нічого не сталося». У католицькій Польщі плюндрують місця спочинку людей і символи поминання, то чи насправді нічого не сталося?».

 

 

У свою чергу голова Української всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний вважає, що сплюндрування пам’ятника є результатом «антиукраїнської істерії піднятої ухваленням польським Сеймом сумнозвісного рішення з приводу подій на Волині протягом Другої світової війни».

 

«Тепер треба чекати руйнування пам'ятників, повязаних з польською історією на території України - і українсько-польське протистояння розгоратиметься, на догоду москалям, з новою силою. Ота тупа, пихата великопольськість, що вже не раз нищила як нас, так ту саму Польщу», - зауважує пан Ратушний на своїй сторінці у Facebook.

 

 

Пам’ятник на могилі тринадцяти вояків УПА встановили на колишньому греко-католицькому цвинтарі у 1993 році. Імена загиблих викарбували на металевих табличках.

  

У березні 2015 року вандали вже нищили цю могилу. Розслідування виявило, що до акту наруги причетна група людей, пов'язана із право-радикальною націоналістичною організацією «Табір великої Польщі».

 

Це угруповання відоме проросійською позицією та підтримкою сепаратистської Новоросії. Один із її членів Давід Гудзєц поширив відео та фото вандалізму.

 

Зауважимо, що в останні роки у південно-східній Польщі почастішали випадки актів вандалізму на українських місцях пам'яті. Відеоролики, світлини та інформацію із відповідним матеріалом одразу публікують проросійські і сепаратистські інтернет-портали.

 

В Українському інституті національної пам’яті, у свою чергу, зауважують, що з моменту вторгнення Збройних сил Російської Федерації на територію України, в Польщі була розгорнута кампанія нищення українських військових пам’ятників і могил.

 

«Спершу ми спостерігали окремі акти вандалізму: нанесення ксенофобських написів, обливання монументів фарбою тощо. Зазвичай такі дії вчинялись невідомими вночі і в подальшому не розслідувались польськими правоохоронними органами. Однак згодом подібного роду дії набули масового та зухвалого характеру. Лише в період 2014 по 2016 рр. на території Республіки Польща було скоєно щонайменше 14 актів вандалізму щодо українських пам’ятників та місць поховань», - йдеться на офіційному сайті Інституту національної пам’яті.

 

Історики констатують, що акції зі знищення українських місць пам'яті в Польщі набули характеру спланованої ліквідації українського історико-культурного спадку.

 

«Відбувається свідоме затирання слідів перебування українського народу на українсько-польському прикордонні. Дотепер жоден із наведених злочинів не розкритий. Безкарність заохочує злочинців до нових, ще більш зухвалих проявів українофобії», - йдеться у заяві.