СБУ звинуватила Росію у підготовці вбивства депутата України

17:13, 21.01.2017
СБУ звинуватила Росію у підготовці вбивства депутата України

Грицак провів прес-конференцію (прес-служба Президента)

Голова Служби безпеки України Василь Грицак звинуватив спецслужби Росії у підготовці вбивства народного депутата України.

При цьому він не назвав ім'я нардепа. Крім того, глава СБУ повідомив, що під час обшуків було знайдено фото потенційної жертви.

"У Києві співробітники СБУ розкрили, задокументували і на етапі виконання запобігли спробі замаху на життя державного діяча - народного депутата України. За нашими даними, операція з фізичної ліквідації народного депутата планувалася, готувалася і контролювалася з території Російської Федерації", - сказав В.Грицак на брифінгу в суботу в Києві.

За його словами, за підозрою в скоєнні цього злочину затримано двох людей, які звітували своєму куратору у Росії.

Підготовка до замаху проходила ретельно. Він мав статися із застосуванням саморобного вибухового пристрою, розглядалися два варіанти - підкласти вибухівку під автомобіль або вибуховий пристрій здетонував би на шляху проходження авто.

За словами Грицака, відстежувалися маршрути пересування депутата. Глава СБУ зазначив, що повідомлення про спостереження відправлялися в РФ закритими повідомленнями і одразу знищувались, тобто спілкування з куратором було законспіровано.

На даний час двоє осіб затримані. У них виявлено приведений у готовність вибуховий пристрій, який мав бути активований за допомогою мобільного телефону.

За фактом посягання на життя державного діяча відкрито кримінальне провадження, депутата взято під охорону спецпідрозділу "Альфа".