Саакашвілі іде геть: про що говорить відставка керівника Одеської області

16:15, 07.11.2016
Саакашвілі іде геть: про що говорить відставка керівника Одеської області

Михайло Саакашвілі подав у відставку (unian.ua)

Щойно губернатор Одещини Михайло Саакашвілі подав заяву на звільнення, реакція соціальних мереж не забарилась. Але думки з цього приводу в українців різні. "УМ" зібрала найцікавіші з них.

 

"Про що говорить відставка Саакашвілі? Про те, що пізно пити Боржомі, коли нирки відвалилися:(((", - пише заступник голови Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак на своїй сторінці в фейсбук.

 

"Не можна побудувати демократичне врядування в Одеській області, коли у всій Україні процвітає клептократичний олігархат! Е-декларування засвідчило: в краіні 10 % справжніх політиків! Інші клептократи , які прийшли у політику через участь у чиїхось бізнесах, або через бізнеси дружин, тьощ, коханок чи водіів набивати власні кишені! Не змінивши цю систему, ми не змінемо країну, не те що одну область!!!" - зазначив політик.

 

"Допекли Саакашвілі" - коментує відставку Одеського очільника Анатолій Гриценко в соціальних мережах. "Він довго стримувався, критикуючи другий ряд. Тепер дістанеться Першому. Банкова спішно-нервово пише темники. Спецслужби сортирують відео-аудіо. Порохоботи в режимі stand-by". 

 

"Думаю, він не зрозумів натури міста" - пише про відставку психолог, екс-депутат та професор Одеського національного інституту ім. І.І.Мечинкова Борис Херсонський

 

"Одеса тільки здається гарячою, насправді вона холодна, розважлива і нажаль цинічна. Міхо був по справжньому гарячий, імпульсивний, демонстративний. І така людина - не герой завитої провінційної красуні" - зазначив професор.

 

За словами Херсонського, "останньою краплею був малозначущий в масштабах Одеси сумний факт - знесення дачі Докса після того, як губернатор віддав розпорядження про взяття особняка під охорону. Міхо черговий раз дали відчути його безсилля. Гаряча душа вже колишнього губернатора не змогла цього перенести. Він не міг бути маріонеткою, весільним генералом".

 

"Мені шкода його команди, яка навряд чи залишиться на своїх місцях. Мені шкода всіх починань, які тепер будуть поховані - під сміх і улюлюкання громадян", - пише Борис Херсонський на своїй сторінці в фейсбуці.

 

В той же час, радник Михайла Саакашвілі Олександр Боровик коментує цю подію більш оптимістично.

 

"Це розумний хід. Можливо єдиний правильний хід в цих умовах", - зазначає Боровик, підкресливши, що губернатор Одеси вже давно працює без підтримки президента.

 

"У перших півроку каденції здавалося, що стратегічно президент його підтримує. Однак тактично йому складно це проявити. Потім стало ясно, що стратегія президента з самого початку була спрямована на те, щоб нейтралізувати і локалізувати Саакашвілі. І президенту це багато в чому вдалося. Саакашвілі виглядав як політик Одеської області, який знаходиться в постійному протиріччі з місцевими "елітами". У тому числі і з цієї причини губернатору стало важко показувати результати по області", - вважає Боровик.

 

"Підтримки від президента так і не було. Він і його команда кидали "нас при кожній слушній нагоді".Зараз президенту не вигідна відставка Саакашвілі, і він спробує утримати його на посаді", - повідомляє Боровик. Однак, він не радить Саакашвілі піддаватися на умовляння, якщо такі почнуться.

 

"Мені здається Міші треба йти і ставати одним з лідерів реформаторської опозиції до президента, і консерваторів у парламенті. Навіть якщо президент зараз почне щось обіцяти. Період обіцянок пройшов. За два роки до виборів про-реформаторські сили повинні об'єднатися, щоб забезпечити собі перемогу на наступних президентських і парламентських виборах. Із сучасних українських політиків ніхто такого поки в своєму житті не зробив і опозиція виглядає дуже слабо - досвід є тільки у Саакашвілі ", - підкреслив Боровик.

 

За його прогнозами, на місце Саакашвілі поставлять "ручного" губернатора, слухняного і лояльного до президента. "Вони тут же добудують дорогу, і так далі. Щоб показати що проблема була в Саакашвілі, а не в гаранта", - сказав Боровик.

 

Разом із звільненням Саакашвілі, припинив свою роботу і Центр обслуговування громадян, який був відкритий рік тому і вже встиг стати візитівкою команди губернатора Одеської області Михайла Саакашвілі.

 

Про це повідомив сам глава ОДА на брифінгу, пише "Думська"

 

За словами Саакашвілі, причина закриття центру - "корупційні законодавчі нововведення".

 

Так губернатор називає "антирейдерський" закон, який нібито блокує фінансування установи.

 

Серед інших причин закриття Центру Михайло Саакашвілі назвав небажання центральної і міської влади розлучатися з корупційними схемами.

 

Зокрема, він звинуватив міністерство внутрішніх справ у небажанні передавати одеському ЦОГу повноваження видавати водійські посвідчення, а міську владу - в монополізації функцій, пов'язаних з реєстрацією громадян і видачею паспортів.

 

"Пів року тому я був в центрі з Американським послом паном Пайєтт (Джеффрі Пайєтт - посол США в Україні, - "УМ"). - повідомив Боровик.

 

"Він сказав мені тоді, що коли він бачить цей центр, у нього є надія, що в України вийде побудувати нормальне суспільство. На що я відповів, що центр дійсно дуже хороший. Але він був повністю побудований і оснащений за іноземні гроші - в тому числі за гроші американських платників податків. Українці покажуть, що вони можуть організувати своє життя, коли вони такі центри будуть будувати за свої фонди. І навколо них не буде політичної боротьби - а вони будуть сприйматися як належне. За останній рік хто тільки цей центр не штовхав: і корупціонери і псевдо-демократи. На жаль, центр закрили. А з ним зник символ нового життя", - повідомляє радник Михайла Саакашвілі.

 

Як повідомляла "УМ", у понеділок Михайло Саакашвілі оголосив про відставку, поскаржившись на те, що президент України підтримує "корупційні клани" на Одещині.

 

Також в понеділок вранці подав заяву про відставку начальник Головного управління Нацполіції в Одеській області Гіоргі Лорткіпанідзе. Генерал Лорткіпанідзе є людиною наближеною до колишнього президента Грузії Саакашвілі.