Суд у Росії не змінив вирок Миколі Карпюку і Станіславу Клиху

17:12, 26.10.2016
Суд у Росії не змінив вирок Миколі Карпюку і Станіславу Клиху

Верховний суд Росії відхилив апеляцію захисту українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха і залишив в силі попередній вирок, відповідно до якого їх засуджено до 22,5 і 20 років.

Адвокати просили скасувати вирок і виправдати українців, оскільки вони давали покази під катуваннями, а процес проходив із порушенням норм російського законодавства.
 
Адвокат Ілля Новіков розповів, що вступ у силу вироку відкриває нові можливості для переговорів про обмін Клиха і Карпіюка.
 
«Ми знаємо, що це можливо, що це буває», - сказав він.
 
Нагадаємо, Верховний суд Чечні 26 травня засудив Карпюка і Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - на початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.
 
Обидва заперечують всі обвинувачення, Клих заявляє, що взагалі ніколи не був в Чечні, а у час, у який нібито "воював з УНА-УНСО" взагалі здавав екзамени на сесії. 
 
Правозахисний центр "Меморіал", який проаналізував матеріали справи Клиха і Карпюка, дійшов висновку, що звинувачення проти них сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн.

Як повідомляла "УМ", у Москву підтримати Клиха і Карпюка приїхала депутат Надія Савченко.

Самі Карпюк і Клих залишаються в СІЗО міста Грозний у Чечні, до Верховного суду Росії їх не доправили, тож вони виступили на засіданні завдяки відеоконференцзв'язку.


Правозахисник Зоя Свєтова раніше заявляла, що Клих збожеволів через тортури, які застосовували до нього при затриманні і під час попереднього слідства.