Політв’язень Станіслав Клих збожеволів через тортури

12:58, 22.10.2016
Політв’язень Станіслав Клих збожеволів через тортури

Станіслав Клих став жертвою репресій.

Український політв’язень Станіслав Клих, який утримується в російському СІЗО, збожеволів через тортури, які до нього застосовували в момент затримання та під час попереднього слідства.

 

Про це заявила російська правозахисниця, член Громадської спостережної комісії Москви з контролю за дотриманням прав ув'язнених Зоя Свєтова в інтерв'ю Радіо Свобода.

 

За словами правозахисниці, «психічний стан Клиха усе більше погіршується». Адже під час нещодавнього судового засідання в Грозному щодо наклепу (суддя подав позов проти Клиха за наклеп – Ред.) Клих відмовився від свого адвоката Марини Дубровіної.

 

«Це та сама Дубровіна, яка свого часу знайшла Клиха у П’ятигорському СІЗО, коли ані родичі, ані адвокати не могли його знайти майже рік! І вона захищала його як левиця! І тільки людина, в якої не все гаразд із головою, могла собі дозволити такий неадекватний крок», - вважає пані Свєтова.

 

Зараз захисники політв’язнів Станіслава Клиха і іншого засудженого у «справі чеченських бойовиків» українця Миколи Карпюка – Марина Дубровіна і Ілля Новіков разом вимагають нового психічного обстеження Клиха в Інституті Сербського в Москві. Адже адвокати не довіряють експертизі, проведеній в Грозному, яка визнала Клиха психічно здоровим.

 

«Станіслав Клих - це людина, яка збожеволіла через ті тортури, які до нього застосовували при затриманні і під час попереднього слідства. Абсолютно незрозуміло, як ця людина буде перебувати в колонії, куди його повинні найближчим часом відправити», - зазначає Зоя Свєтова.

 

Правозахисник звертається до української влади із закликом, щоб «вона якимось чином прискорила повернення Клиха і Карпюка на Батьківщину».

 

«Клих терміново має повернутися до Києва і його мають госпіталізувати в психіатричну лікарню. До свого затримання він був цілком здоровою людиною, а під час тортур він просто збожеволів. До нього застосовували тортури півроку, а потім він сидів в одиночній камері без будь-якого зв’язку із зовнішнім світом, без контакту з родичами й адвокатами. Тобто, він збожеволів...», - констатує пані Свєтова.

 

І додає, що Станіслав Клих є «страшною жертвою цих репресій в Росії по відношенню до українських громадян».

 

На її думку, обвинувачення Клиха і Карпюка у тому, що вони воювали на боці чеченських сепаратистів є абсурдними.

 

«Адже є ж маса доказів, що вони не брали участі в боях. Просто штучно сфальшована справа, коли невдовзі після анексії Криму треба було кількох українців терміново оголосити «ворогами Росії» і провести показові – практично сталінські – судові процеси», - вважає пані Свєтова.

 

Нагадаємо, що за версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

 

У травні 2016 року Станіслав Клих і Микола Карпюк були засуджені Верховним судом Чечні на 20 і 22,5 років ув’язнення відповідно. Українці не визнають провини, заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно і зазнали тортур під час слідства.

 

Правозахисний центр «Меморіал», який проаналізував матеріали справи Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, дійшов висновку, що звинувачення проти них сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн. «Меморіал» визнав Клиха і Карпюка політв'язнями.

 

Міністерство юстиції України неодноразово направляло офіційній Москві запити про екстрадицію ув’язнених Клиха і Карпюка. Утім, безрезультатно.