Станіслав Клих і Микола Карпюк не вірять в російське правосуддя

15:36, 26.10.2016
Станіслав Клих і Микола Карпюк не вірять в російське правосуддя

Клих і Карпюк виступили в суді завдяки відеоконференцзв'язку.

Українські політв’язні Станіслав Клих і Микола Карпюк заявили, що не сподіваються на об’єктивний розгляд своєї апеляційної скарги у Верховному суді Росії. Водночас, суд долучив до справи матеріали, які відхилив суд першої інстанції, що доводять алібі підсудних.

 

Про це повідомляють журналісти українських і російських ЗМІ із зали суду в середу.

 

Клих і Карпюк залишаються в СІЗО міста Грозний, до Верховного суду Росії їх не доправили, тож вони виступили на засіданні завдяки відеоконференцзв'язку.

 

Політв’язні заявили, що стали жертвами провокації російських спецслужб.

 

Зокрема, Карпюк заявив, що під час суду в Чечні не мав можливості розповісти про своє алібі.

 

«Я не вірю в справедливість у нашій справі. Верховний суд Чеченської республіки оголосив судову екстериторіальність російському законодавству. Поняття «закон» трактується так, як скаже співробітник ФСБ», - сказав пан Карпюк.

 

Він підкреслив, що чинився тиск на присяжних засідателів, їх ставили перед вибором: «ви за владу або за українців».

 

У свою чергу, Клих назвав себе жертвою «курортного сезону».

 

«Я не був у Чечні, але як я можу це довести через 20 років, розмовляючи по телевізору?», - заявив пан Клих. І підкреслив, що його справа сфабрикована, а їх утримують ФСБ і ГРУ, можливо, з метою отримання викупу.

 

Клих назвав Чечню «територією беззаконня», де влаштовують тортури, які неможливі в Москві та європейській частині Росії. За його словами, за таким принципом у Росії можуть притягнути до відповідальності будь-якого громадянина України, який прибув потягом до Росії.

 

«Нас тут тримають, жодних перспектив немає, можливо, буде обмін», - сказав Клих.

 

Захисники Клиха і Карпюка звернулися до суду з проханням долучити до справи матеріали, які відхилив суд першої інстанції, що доводять алібі підсудних. Зокрема, йдеться про документальні докази того, що Клих наприкінці 1994-го на початку 1995 року перебував у Києві і здавав сесію в університеті.

 

Ці клопотання були долучені до матеріалів справи, незважаючи на заперечення прокурора.

 

Крім того, підкреслила сторона захисту, у підсудних зафіксовано сліди тортур електричним струмом.

 

 

Раніше стало відомо, що народний депутат Надія Савченко приїхала до Москви на слухання у справі Карпюка і Клиха, але з політв’язнями їй побачитися не вдалося. На засідання Савченко вдягнула вишиванку.

 

Нагадаємо, у травні Верховний суд Чечні засудив Клиха і Карпюка відповідно до 20 років і 22,5 років ув'язнення в колонії суворого режиму. За версією російського слідства, Клих і Карпюк під час першої чеченської війни створювали в Україні групи найманців для участі у боях проти російських військ за незалежну Чечню.

 

Правозахисник Зоя Свєтова раніше заявляла, що Клих збожеволів через тортури, які застосовували до нього при затриманні і під час попереднього слідства.