Радійники оминули закон про квоти на українську пісню

07:24, 21.10.2016
Радійники оминули закон про квоти на українську пісню

Радійники підписали меморандум, за яким намагаються оминути виконання закону про квоти (http://112.ua/)

Під оплески Нацради представники радіоіндустрії підписали меморандум  про те, як вони не виконуватимуть квоти для української пісні.

 

Про це нас своїй сторінці в Facebook  повідомив громадський активіст Сергій Оснач, член робочої групи з доопрацювання законопроекту 3822 "Про радіомовлення".

 

Йдеться про відомий закон про квоти для українських пісень в ефірі радіостанцій, який має вступити в силу з 8 листопада.

 

Згідно цього закону, телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень державною мовою в обсязі не менше 35% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, а також не менше 35% загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу між 7.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00.

Упродовж  першого року з моменту набуття чинності частка пісень державною мовою має становити 25%, з другого року – 30%, з третього року ця частка повинна зрости до 35%.

 

Громадські активісти обурені тим, що прийнятий меморандум фактично "перекручує низку норм закону про квоти з метою їхньої нівеляції".

 

"Пісні, які мають текст як українською, так і іншою мовою, вважаються піснями державною мовою у разі, якщо кількість слів українською мовою перевищує 50% загальної кількості слів у пісні" - йдеться у тексті меморандуму.

 

За словами активістів, це очевидне перебріхування закону, в якому підписанти хочуть вважати україномовними навіть напівукраїномовні пісні. 

 

Частку україномовних пісень підписанти хочуть рахувати за кількістю, а не за обсягом, як написано в законі про квоти. Це також нахабна нівеляція букви закону. Адже очевидно, що обсяг – це не тільки кількість, а й тривалість. Але радіокрутії нахабно брешуть у меморандумі:

 

"… оскільки законодавством визначено мінімальні частки пісень державною мовою, а не мінімальна тривалість їх трансляції".

 

Натомість у законі вказано:

 

"Телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення (за виключенням випадку, передбаченого частиною третьою цієї статті) повинні забезпечувати частку пісень (словесно-музичних творів) (далі – пісні) державною мовою не менше 35 відсотків від загального ОБСЯГУ пісень поширених протягом доби, зокрема не менше 35 відсотків від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години".

 

На цьому радійники не зупиняються: 

 

"Контроль за дотриманням мінімальної частки пісень офіційними мовами Європейського Союзу здійснюється шляхом здійснення добового моніторингу, оскільки законодавством цю частку визначено в розрахунку на добу".

 

Але в законі сказано геть інше:

 

"При здійсненні радіомовлення телерадіоорганізації, які поширюють музичні твори, серед яких пісні офіційними мовами Європейського Союзу відповідно до умов ліцензії становлять не менше 60 відсотків загального обсягу пісень, поширених протягом доби, зокрема не менше 60 відсотків від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше ніж 25 відсотків загального обсягу пісень, поширених протягом доби, зокрема не менше 25 відсотків від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години".

 

Виходить, проросійські радіостанції хочуть крутити європейські пісні вночі, щоб зменшити українську квоту з 35% до 25% – щоб удень крутити більше російськомовних пісень.

 

Далі ще цікавіше:

 

"У разі, якщо диктор або ведучий в межах однієї репліки українською мовою цитує текст іншою мовою, така репліка вважається виконаною державною мовою" - йдеться у меморандумі.

 

Усю цю маячню схвалив голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, Юрій Артеменко. Він "вітає кроки мовників до саморегуляції, адже подібний документ можна було викласти як рекомендації, але приємно, що представники індустрії налаштовані до співпраці".

 

"Що ж, така підступна позиція Нацради та радіоукраїнофобів – цілком прогнозована. Але ми не дамо знівелювати квоти й закликаємо громадськість до тотального контролю за виконанням закону про квоти. Також закликаємо звільнити голову Нацради Артеменка через кричущу профнепридатність та маніпуляції нормами закону" - так коментують подію громадські активісти на своїх сторінках в фейсбуці.