Мер Бучі Анатолій Федорук носить електронний браслет вдома

07:48, 14.10.2016
Мер Бучі Анатолій Федорук носить електронний браслет вдома

Анатолій Федорук дякує прихильникам під стінами ГПУ. (Фото сайту "Громада Приірпіння")

Печерський суд обрав мірою запобіжного заходу для підозрюваного у незаконній забудові лісу міського голови Бучі Анатолія Федорука домашній арешт та носіння електронного браслету. Пан Федорук має перебувати в своєму будинку в Бучі з 22:00 до 7:00 ранку і не має права виїжджати з міста під Києвом.

 

Про це повідомили депутат Ольга Червакова на своїй сторінці у Facebook, а також сайт  «Громада Приірпіння» в ніч на п’ятницю.

 

«Запобіжний захід щодо мера Бучі Федорука: домашній арешт з 22:00 до 7:00, заборона залишати місце проживання та носіння електронного браслета - рішення суду. Розглядається клопотання прокуратури щодо відсторонення від посади на період розслідування», - написала народний депутат Червакова.

 

Видання «Громада Приірпіння» додає, що у четвер група підтримки Федорука влаштувала пікет під будівлею слідчого управління ГПУ, що по вул. Симона Петлюри в Києві. Прихильники мера (серед яких було багато депутатів Бучанської і Ірпінської міськрад нинішнього та попередніх скликань) привезли палиці та порожні бочки, в які били, зустрічаючи Федорука, а також збирали підписи на його захист.

 

Сам міський голова Бучі, якому днями вручили підозру, подякував присутнім у мегафон за підтримку й сказав, що ця справа є «тиском на місцеве самоврядування».

 

Після допиту слідчими ГПУ, Анатолій Федорук разом з секретарем Бучанської міськради Василем Олексюком (який також став підозрюваним у справі розкрадання лісу) поїхали до Печерського райсуду столиці, де їм мали обрати міру запобіжного заходу.

 

Прокуратура вимагала для обох посадовців міру запобіжного заходу - домашній арешт з носінням електронного браслету та відсторонення підозрюваних від посад.

 

Печерський суд задовольнив клопотання прокуратури частково й обрав міру запобіжного заходу для Федорука - домашній арешт та носіння електронного браслету, але не відсторнив останнього від посади.

 

Нагадаємо, що 11 жовтня Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що меру Бучі Анатолію Федоруку і секретарю міськради Олексюку вручено підозри, не зважаючи на спроби підкупити слідчих.

 

Посадовцям інкримінують ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем). Йдеться  про те , що пан Федорук незаконно передав у власність фізичним та юридичним особам 68 га земель лісового фонду першої категорії, вартістю понад 100 мільйонів гривень, а секретар ради Олексюк, у відсутність Федорука, також незаконно передав земельні ділянки лісового фонду площею понад 1 га.

 

21 липня в помешканнях мера Бучі Анатолія Федорука, а також його соратника і кума – мера Ірпеня Володимира Карплюка, відбулися обшуки слідчих Генпрокуратури.

 

Правоохоронці підозрюють обох мерів у незаконній забудові лісів, їм загрожує мінімум по 6 років ув'язнення.

 

Генпрокурор Юрій Луценко зазначив, що мери Бучі та Ірпеня протягом 2006-2012 років незаконно відвели у власність земельні ділянки своєму оточенню і потрібним людям з Києва. Зокрема, колишній віце-спікер Ради, комуніст Ігор Калетник отримав 14 га лісових угідь.