Адвокат «ГРУшника» позивається до Порошенка і Матіоса

17:30, 10.06.2016
Адвокат «ГРУшника» позивається до Порошенка і Матіоса

Адвокат Соколовська під час захисту росіянина Єрофеєва.

Адвокат Оксана Соколовська, яка захищала в українському суді полоненого російського   військового Євгена Єрофеєва, подала позовну заяву до Печерського райсуду Києва на президента Петра Порошенка, головного військового прокурора Анатолія Матіоса та Генеральну прокуратуру України з вимогою захисту честі, гідності та ділової репутації.

 

У п’ятницю канцелярія суду зареєструвала позов, після чого Оксана Соколовська опублікувала текст заяви на своїй сторінці у Facebook.

 

Пані Соколовська вимагає від Президента заперечити свої слова про те, що вона (разом із колегою – захисником іншого російського полоненого Олександра Олександрова) затягувала процес обміну російських військових на Надію Савченко, а також про те, що вона співпрацювала з російською ФСБ. Оскільки Петро Порошенко заявив про це на прес-конференції, яка відбулася 3 червня, Соколовська вимагає від суду зобов'язати його скликати ще одну прес-конференцію, під час неї спростувати свої слова.

 

Від суду вона вимагає визнати цю інформацію недостовірною та такою, що посягає на її честь та гідність і підлягає спростуванню.

 

Також адвокат Соколовська вимагає від суду визнати недостовірною інформацію головного військового прокурора Анатолія Матіоса про те, що у справі «ГРУшників» Соколовська узгоджувала свої дії з ФСБ, озвучену ним у програмі Наталії Влащенко «Hard Talk LIVE» на 112 каналі. Відтак позивач Соколовська вимагає від Матіоса знову прийти на цю телепрограму і спростувати свої заяви.

 

Соколовська також вимагає, щоб Матіос розповів, звідки у нього інформація про таку співпрацю з ФСБ, а також надати документи щодо стеження за адвокатом. Кілька днів тому, реагуючи на слова Матіоса про те, що Соколовська відвідувала Москву для координації дій, вона припустила, що українські спецслужби могли незаконно стежити за нею, тоді як вона може вільно перебувати у будь-якій країні.

 

До Порошенка у Соколовської грошових претензій немає, а від Матіоса вона вимагає 100 тисяч гривень моральної шкоди. Усі судові витрати позивач пропонує суду покласти на відповідачів у рівних частках.

 

Адвокат Олександрова Валентин Рибін наміру позиватися до глави держави наразі не висловлював.  

 

Нагадаємо, що рік тому узяті в полон на Луганщині кадрові військові ГРУ Генштабу ЗС РФ Євген Єрофеєв і Олександр Олександров у квітні 2016 року були засуджені до 14 років позбавлення волі за ведення агресивної війни. 25 травня президент України Порошенко помилував Єрофеєва і Олександрова, а президент РФ Путін – Надіію Савченко, після чого російських військових відправили урядовим літаком до Москви, а українську льотчицю – президентським літаком до Києва.