Інгігерда: реконструктор відтворив обличчя дружини Ярослава Мудрого

18:32, 14.11.2023
Інгігерда: реконструктор відтворив обличчя дружини Ярослава Мудрого

Так, вочевидь, виглядала шведська королівнаІнгігерда, якій судилося стати дружиною та матір'ю Великих князів Київських .

Відомий український реконструктор відтворив обличчя дружини Ярослава Мудрого.

 

Любитель археології, який веде персональний блог під назвою Ancient Europeans у соціальній мережі X і займається цифровими реконструкціями з давніх черепів та похоронного інвентарю, показав, як могла б виглядати друга дружина Ярослава Мудрого.

 

Про це повідомляє газета Україна молода.

 

Якщо Ярослава Мудрого прозвали "тестем Європи", то його дружину справедливо назвати "тещею" володарів Європи.

 

Адже вона була матір'ю всіх достеменно відомих дітей князя Ярослава Володимировича

 

                                   Інгігерда-Ірина разом з дочками. Фреска Софії Київської, 11 ст.

 

Реконструкцію особи Інгігерди (Ірини, як її іменували на Русі.- УМ.) — Великої княгині Київської, другої дружини Великого князя Ярослава Мудрого, дочки першого християнського короля Швеції Олафа Шетконунга та ободритської королеви Естрід (Астрід), матері великих князів київських Ізяслава Ярославича та Святослава Ярославича провели за допомогою цифрових технологій.

 

Однак, як зазначив автор дослідження, колір волосся, очей та шкіри може бути не зовсім вірним через відсутність необхідної інформації.

 

Як повідомляла УМ, два роки тому в Софійському соборі Національного заповідника «Софія Київська» презентували призму з 3D-голограмою справжнього обличчя Ярослава Мудрого. Ця унікальна конструкція була створена на замовлення в Данії та не має аналогів в Україні.