День сержанта ЗСУ: Зеленський і Залужний привітали зі святом

10:38, 18.11.2023
День сержанта ЗСУ: Зеленський і Залужний привітали зі святом

Валерій Залужний оприлюднив світлину із сержантами під час церемонії нагородження. (facebook.com/CinCAFU)

День сержанта Збройних Сил України відзначається 18 листопада. В цей день ми вшановуємо тих, хто несе важливий хрест на своїх плечах, забезпечуючи безпеку та мир для нас усіх. Адже саме сержанти є ключовою опорою війська

 

Як інформує Україна молода, з Днем сержанта привітали причетних президент Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в соцмережах у суботу.

 

"Сьогодні - особливий день. День наших воїнів, від яких безпосередньо залежать сила й успішність усієї нашої армії. Це - день сержантів і старшин Збройних Сил України", - зазначив глава держави.

 

За його словами, надійні сержанти й старшини - це завжди опора для командирів і допомога солдатам і матросам.

 

"У наших Збройних Силах зараз служать понад 150 тисяч сержантів і старшин. Вони безпосередньо керують солдатами та ведуть воїнів у бій. Вони зміцнюють мотивацію, навчають солдатів, тримають моральний дух. Коли сержантам і старшинам можна довіряти, армія нездоланна", - додав Зеленський.

 

Він також подякував кожному сержанту, кожному старшині, які піклуються про солдатів і про Україну, які здобувають необхідні результати для своїх підрозділів і для всієї держави.

 

Тоді як Валерій Залужний оприлюднив світлину із сержантами під час церемонії нагородження і наголосив:

 

«Дорогі брати по зброї! Панове сержанти і старшини!

Ви - лідери, на яких тримаються Збройні Сили України. Ви ті люди, завдяки яким армія живе та приносить результат. Гордий бути з вами пліч-о-пліч у строю.

Дякую усім сержантам і старшинам за лідерство та вмотивованість.

Вітаю з вашим днем!

Разом - до перемоги!».

 

ДОВІДКА «УМ»

 

День сержанта - це досить "молоде" для України свято, воно було встановлене 19 квітня 2019 року указом тодішнього президента України Петра Порошенка.

 

Незалежна Україна внесла зміни для відображення нових реалій та військових стандартів. Зокрема, були введені нові військові звання, а також змінено ієрархію та систему повноважень для відповідності вимогам сучасного військового службовця. Так, раніше було три сержантських звання: молодший сержант, сержант та старший сержант. У 2019 році Верховна Рада ухвалила законопроєкт відповідно до якого, було скасовано два звання – прапорщик і мічман. Тоді ж вперше були введені нові сержантські звання.

 

Сьогодні Україна активно пристосовувала свою систему військових звань до власних потреб та стандартів, відокремлюючись від колишнього радянського підходу. У червні 2020 року вийшов наказ Міноборони № 238 "Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 20 листопада 2017 року N 606", де вже зазначені вісім сержантських та старшинських звань: молодший сержант, сержант, старший сержант, головний сержант, штаб-сержант, майстер-сержант, старший майстер-сержант, головний майстер-сержант.

 

Гасло сержантського корпусу ЗСУ звучить так: Слідуй за мною, роби, як я!

А девіз сержанта ЗСУ – честь, відданість, відповідальність, професіоналізм.

 

В Україні затверджено Кодекс сержанта. Це урочиста клятва, яку складають на церемонії отримання першого сержантського звання. Її зачитує або сам військовослужбовець, або головний старшина, а сержант повторює.

 

У Кодексі йдеться, що сержант – це лідер та наставник для підлеглих, а також помічник та опора для командира. Він “за будь-яких умов поводиться з честю”, ніколи не здається і не відступає, відданий військовій справі, українському народові та Батьківщині. Сержант відповідальний за виконання поставлених завдань та за військових, які йому підпорядковуються.

 

У законі України Про Статут внутрішньої служби ЗСУ прописано, що головний сержант бригади, полку, батальйону у мирний та воєнний час відповідає за надання командиру інформації та пропозицій. Він є радником командира “з усіх питань, що стосуються рядового і сержантського складу”.

 

Головний сержант роти чи взводу відповідає за навчання солдатів, військову дисципліну, організацію правильного зберігання та експлуатації озброєння, підтримання внутрішнього порядку в підрозділі. Він підпорядковується командирові та є прямим начальником для військовослужбовців рядового і сержантського складу.

 

Як повідомлла "УМ", в Україні оновлять систему професійних свят і днів пам'яті