Солдат Володимир Шоломинський врятував сержанта під Красногорівкою ціною життя

19:39, 14.12.2016
Солдат Володимир Шоломинський врятував сержанта під Красногорівкою ціною життя

У селищі Башкирівка бійці бригади попрощалися із загиблими побратимами.

Загиблі бійці 92-ї бригади Віктор Клименко, Володимир Шоломинський та Андрій Лелякін востаннє потрапили до своєї військової частини на Харківщині, де з ними прощалися з військовими почестями.

Сержант Олександр Літченко навколішки прощався із побратимами, не ховаючи сліз.

Він - єдиний, хто залишився живим, коли в мінометний розрахунок влучила міна – Шоломинський накрив його своїм тілом і врятував.

Про це повідомляє офіційна сторінка 92-ї окремої механізованої бригади ЗСУ у Facebook.

Напередодні, у вівторок, на плацу бригади в селищі Башкирівці Харківської області відбулася жалобна панахида за загиблими бійцями.

 

Усі троє вояків належали до одного мінометного розрахунку і загинули під час мінометного обстрілу під Красногорівкою Мар’їнського району Донеччини 10 грудня.

 

Утім, їхні прізвища не повідомляли аж до церемонії прощання.

 

Усі загиблі - старший солдат Віктор Клименко, 1978 р.н, солдат Володимир Шоломинський, 1983 р.н. та старший солдат Андрій Лелякін, 1982 р. є уродженцями  Харківщини. Їх призвали до війська у липні 2014 року. Після демобілізації вони разом підписали контракти із ЗСУ і продовжили службу в рідному підрозділі.

 

                                                                       Андрій Лелякін.

 

 

Молодший сержант Олександр Літченко навколішки та зі сльозами на очах проводжав в останню путь своїх побратимів. Він єдиний з мінометного розрахунку уродженець Полтавщини і єдиний, хто вижив під час ворожого обстрілу.

 

 

Того рокового дня мінометники вирушили на підмогу побратимам, адже ворог обстрілював армійців з важкої зброї – мінометів, САУ та навіть установок «Град». За словами молодшого сержанта Літченка, бій тривав щонайменше дві години.

 

«10 числа почався обстріл, а оскільки ми - мінометна батарея - нас за Мінськими домовленостями вивели з лінії зіткнення далеко - ми були за 2 години їзди. Почався дуже сильний, інтенсивний обстріл. Нам прийшов бойовий наказ виїхати на допомогу. Ми виїхали на позицію, отримали координати. Тільки навелись - і прилетіла з непідконтрольної території ворожа міна. Вона прилетіла прямо в яму, де стояв в окопі міномет, де був розрахунок міномета. Вова Шоломинський закрив мене своїм тілом. Всі осколки, все основне він забрав із собою. Мене тільки ударною хвилею відкинуло, отримав забій грудної клітини і все», - розповів Олександр Літченко про обставини бою місцевим ЗМІ Харківщини.

 

Пізніше молодший сержант сказав журналістам про подвиг солдата Володимира Шоломинського: «Дякуючи йому, я тепер тут з вами. Це справжній герой! Я клянусь: ми за них не забудемо! Хай знає і Путін, і всі – ми будемо стояти до останнього. Іменем наших хлопців!».

 

Командування бригади обіцяє поклопотати про посмертні нагороди для героїв.

 

«Думаю, що вони вирахували наші координати. Якби там були, як їх називають, сепаратисти чи алкоголіки (то не влучили б), проте там професійна армія, російські війська», - каже заступник командира 92-ї механізованої бригади ЗСУ Бахтіяр Ахметов.

 

І додає, що «ми зробимо все, аби помститися за бойових побратимів».

 

За словами заступника командира 3-го механізованого батальйону 92-ї бригади підполковника Олександра Солов'яна, загиблі бійці повинні були повернутися додому буквально через пару місяців.

 

Усі загиблі воїни мали сім’ї і маленьких дітей.

 

Харківський обласний військовий комісар Юрій Калгушкін каже, що лише один воїн був офіційно одружений, став батьком лише у травні 2016 року, коли дружина народила йому доньку.

 

«В іншого загиблого – так званий цивільний шлюб і четверо неповнолітніх дітей. У третього – два брати і батько. Офіційно сім’я оформлена лише в одного. Як буде надаватися грошова компенсація? Зробимо усе можливе з юридичного боку, щоб дружина, яка не перебувала із воїном в офіційному шлюбі також отримала гроші на виховання чотирьох дітей», - каже пан Калгушкін.

 

Солдата Шоломинського поховали у вівторок у рідному Першотравневому районі, а Клименка і Лелякіна (він з райцентру Барвінкове) – в середу.

 

Нагадаємо, що 10 грудня під Донецьком загинув боєць 54-ї бригади Віталій Соломкін