Ескалація війни є екзистенційною загрозою для народу України – ООН

09:49, 12.04.2024
Ескалація війни є екзистенційною загрозою для народу України – ООН

Україна сьогодні зазнає "найгірших атак з початку цієї війни". (Поліція Харківської області)

Заступник генерального секретаря ООН Мирослав Єнча вважає, що ескалація війни в Україні є "прямою загрозою регіональній стабільності та міжнародній безпеці".

 

На його переконання, йдеться про "екзистенційну загрозу для народу України".

 

Як інформує Україна молода, про це пише "Голос Америки"

 

Зокрема, пан Єнча нагадав, що вторгнення росії в Україну було розпочате з грубим порушенням Статуту ООН і міжнародного права та продовжує завдавати великих збитків народу України.

 

А російські напади на українські міста в останній місяць стали "щоденною руйнівною моделлю", включаючи інтенсивне та систематичне націлювання на українську енергетичну інфраструктуру.

 

Він навів дані про кількість загиблих у березні: щонайменше 126 мирних жителів і 478 поранених, що "на 20% більше, ніж у минулому місяці".

 

Лише у березні було вбито або поранено щонайменше 57 дітей. Цього ж місяця знищено або пошкоджено 12 медичних закладів і 32 освітніх закладів.

 

З лютого 2022 року Управління верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 10 810 загиблих цивільних осіб, у тому числі 600 дітей, та 20 556 поранених цивільних осіб, серед яких 1357 дітей.

 

«Це неприпустимо. Напади на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру заборонені міжнародним правом. Вони повинні припинитися негайно, і ми продовжуємо їх засуджувати, де б вони не траплялися», - обурюється Мирослав Єнча.

 

Посадовець зауважив, що тривають атаки "і по території рф".

 

Єнча сказав, що ООН "продовжує закликати росію" надати доступ Управлінню верховного комісара з прав людини та незалежним спостерігачам до окупованих територій України.

 

Водночас директорка з питань операцій управління ООН з координації гуманітарних питань Едем Восорну заявила, що Україна сьогодні зазнає "найгірших атак з початку цієї війни".

 

Десять мільйонів людей по всій країні втратили свої домівки, інформувала Восорну ООН.

 

Понад 14,6 мільйона людей – близько 40 % населення України – потребує гуманітарної допомоги, 56% із них – жінки та дівчата, наголосила Восорну.

 

Вона висловила вдячність донорам за 541 мільйон доларів та наголосила, що це наразі лише 17% від 3,1 мільярда доларів, необхідних для України 2024 року.

 

Восорну закликала Раду Безпеки не допустити, щоб ця війна тривала безперешкодно і безкінечно. Поки війна триває, посадовиця наголошує на необхідності дотримуватися законів війни, які наразі щоденно грубо порушує Росія.

 

Нагадаємо, російський диктатор путін бідкається, що нібито рф була змушена завдати ударів по українських енергетичних об’єктах у відповідь на атаки Києва по російських цілях – переважно НПЗ.

 

Як повідомляла «УМ», зранку 11 квітня комбінований удар дронами і ракетами повністю зруйнував Трипільську ТЕС, розташовану за 20 кілометрів від Києва.

 

Упродовж кількох годин російські військові атакували п’ять регіонів України – били по критичній інфраструктурі.