Китай посилює підтримку московії – Блінкен

12:02, 06.04.2024
Китай посилює підтримку московії – Блінкен

Ентоні Блінкен відвідав штаб-квартиру НАТО під час візиту до Європи. (facebook.com/statedept)

Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що допомога Китаю військово-промисловому комплексу московії має "масштаб, що викликає занепокоєння".

 

Як інформує Україна молода, про це держсекретар сказав під час зустрічі з міністрами закордонних справ країн ЄС і НАТО цього тижня, пише Financial Times.

 

Зазначається, що пан Блінкен попередив колег-дипломатів, що Пекін надає Москві допомогу "у величезних масштабах" і забезпечує "інструменти, матеріали та технічну експертизу".

 

За даними Держдепу, ця допомога була сконцентрована на російському виробництві оптичного обладнання та ракетного палива, а також на космічному просторі, що "не тільки сприяє агресії росії в Україні, а й загрожує іншим країнам".

 

Пан Блінкен висловлював побоювання з приводу Китаю на кожному засіданні зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО.

 

 

Видання пише, що Західні країни ввели десятки санкцій і торгових ембарго проти росії, намагаючись підірвати її економіку, позбавити військових поставок і зупинити війну в Україні. Однак Москві вдалося зберегти свою економіку і наростити оборонну промисловість багато в чому завдяки розширенню торгівлі з Китаєм.

 

Міністр фінансів США Джанет Єллен також планує висловити занепокоєння з приводу російсько-китайської торгівлі на переговорах з високопоставленими китайськими чиновниками, що відбуваються зараз у Китаї.

 

Тоді як Блінкен закликав союзників зробити три речі. Він попросив їх безпосередньо висловити свою стурбованість щодо Китаю під час двосторонніх зустрічей, публічно розповісти про поглиблення співробітництва і вжити відповідних заходів щодо організацій і компаній, які зміцнюють промислову базу росії.

 

"Ми бачимо, як Китай підтримує російську військову економіку, поставляючи обладнання подвійного призначення, яке також використовується в російській військовій промисловості. Натомість Москва закладає своє майбутнє Пекіну", — заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після переговорів із Блінкеном.

 

Напередодні президент США Джо Байден обговорив це питання в телефонній розмові безпосередньо з головою КНР Сі Цзіньпіном. Білий дім повідомив, що Байден висловив занепокоєння "підтримкою Китаєм російської оборонно-промислової бази та її впливом на європейську і трансатлантичну безпеку".

 

Як повідомляла «УМ», днями, під час візиту до Парижу, державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що зараз настав переломний і критичний момент в російсько-українській війні.