В Україні склали рейтинг країн-партнерів та лідерів за рівнем допомоги у 2022-2024 роках

14:40, 16.03.2024
В Україні склали рейтинг країн-партнерів та лідерів за рівнем допомоги у 2022-2024 роках

В рамках опитування було відзначено топ-5 іноземних діячів, які, на думку української експертної спільноти, найбільше допомагали Україні. (Коллаж УКМЦ)

Український кризовий медіа-центр оприлюднив результати власного експертного опитування «Рейтинг країн-партнерів та міжнародних лідерів за рівнем допомоги Україні у 2022-2024 роках».

 

Опитування було проведено з 13 лютого 2024 року по 23 лютого 2024 року методом анкетування. В опитуванні брали участь 50 провідних українських експерток та експертів у сфері міжнародних відносин, безпеки, економіки, енергетики.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє прес-центр УКМЦ.

 

Відповідно до сфер допомоги було виокремлено чотири категорії:

 

-  Військово-технічна та інша безпекова допомога

-  Політична та дипломатична допомога

-  Фінансово-економічна допомога

-  Гуманітарна допомога та підтримка вимушених переселенців

 

«Кожна країна звітує про те, яку допомогу і в якому обсязі надала Україні. Є міжнародні трекери, що моніторять цей напрям – той же Кільський інститут світової економіки. Але є такі моменти, які ви не зможете більш ретельно проаналізувати, якщо не будете мати поважних експертів, які визначають, як в Україні це сприймається.

 

По-друге, не все публікується. Особливо що стосується військово-технічної допомоги. Ще важливим є те, в який момент ця допомога надходить. Цифри на папері і конкретні одиниці техніки на фронті – різні речі», – заявив з цього приводу голова правління Українського кризового медіа-центру, відомий дипломат Валерій Чалий.

 

Представляючи результати опитування, керівник Групи аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центру Володимир Солов’ян розповів, що експертам пропонувалося визначити десятку країн, які найбільш допомагали Україні за два роки спротиву широкомасштабній російській агресії.

 

США є лідером за обсягом такої допомоги – таким є основний висновок в цій категорії. Станом на сьогодні країна виділила близько 42 мільярдів доларів.

 

«На другій позиції – Велика Британія, і це є доволі цікавим. Якщо досліджувати числові показники, фінансовий еквівалент допомоги, на другому місці мала б бути Німеччина. Велику роль відіграло те, що британці були піонерами у забезпеченні допомоги Україні в ряді різних коаліцій. Велика Британія першою надала ракетні озброєння і танки. Є ініціативі у сфері безпілотних систем», – наголосив Володимир Солов’ян.

 

Подальші місця у цій категорії рейтингу зайняли Німеччина, Польща, Нідерланди, Франція, Норвегія, Литва, Данія, Швеція. Також експерти в високо оцінили допомогу збоку Канади, Латвії та Чехії.

 

«Було нелегко обирати країни, оскільки є різні параметри, – зазначив у коментарі експерт Центру оборонних стратегій Олександр Хара. – Коли дивимось в абсолютних цифрах, зрозуміло, що США – це країна № 1. Але є маленькі країни, які нам допомагають. Таж Естонія по відношенню до ВВП дає набагато більше, ніж країни, потужні у воєнному, індустріальному та економічному плані. Або є така країна як Польща, яка була критично важлива у перші дні».

 

Також в рамках опитування було відзначено топ-5 іноземних діячів, які, на думку української експертної спільноти, найбільше допомагали Україні.

 

Беззаперечним лідером тут є колишній британський прем’єр Борис Джонсон. А Джозеф Байден посів другу позицію. На третьому місці – голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. На четвертому і п’ятому – президент Польщі Анджей Дуда і канцлер Німеччини Олаф Шольц відповідно.

 

Як повідомляла "УМ", міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен закликав західних партнерів негайно знайти гроші на снаряди.