путін приховано сигналізує про бажання «заморозити» війну - The New York Times

18:06, 23.12.2023
путін приховано сигналізує про бажання «заморозити» війну - The New York Times

Публічно путін дотримується своєї агресивної позиції, але насправді хоче перепочинку. (The New York Times)

Російський диктатор владімір путін посилає сигнали через посередників про готовність до припинення вогню в загарбницькій, агресивній війні проти України.

 

Господар Кремля дуже прагне «заморозити» бойові дії на нинішній лінії зіткнення і тим самим зафіксувати свою «перемогу». Після цього, він може готуватися до нових загарбницьких операцій.

 

Як інформує Україна молода, про це пише The New York Times із посиланням на власні джерела у суботу.

 

Про це журналістам стало відомо принаймні від двох колишніх високопоставлених російських посадовців, близьких до Кремля, а також американських і міжнародних посадовців, які отримували такі сигнали від диктатора.

 

За словами американських посадовців, путін вже робив спроби домовитись про припинення вогню роком раніше, восени 2022 року. Його наміри, про які раніше не було відомо, з'явилися після того, як Україна розгромила російську армію на північному сході. Тоді він вказував, що він задоволений захопленими росією територіями і готовий до перемир'я.

 

Тепер же, розгортаючи полум'яну публічну риторику, що цілі московії у війні не змінилися, путін приватно вказує на своє бажання "оголосити перемогу і рухатися далі".

 

Принаймні з вересня західні офіційні особи отримують нові сигнали про те, що кремлівський карлик зацікавлений у припиненні вогню. Сигнали надходять кількома каналами, в тому числі через іноземні уряди, які мають зв’язки як зі Сполученими Штатами, так і з московією.

 

"Вони (росіяни. – Ред.) кажуть: "Ми готові до переговорів про припинення вогню"… Вони хочуть залишитися там, де вони зараз є на полі бою", – сказав один високопоставлений міжнародний посадовець, який зустрічався з російськими високопосадовцями цієї осені.

 

 

Утім, деякі американські посадовців кажуть, що це може бути звичною спробою Кремля ввести в оману, і що це не відображає справжньої готовності путіна до компромісу. Колишні російські посадовці додають, що путін цілком може знову змінити свою думку, якщо російські війська наберуть обертів.

 

"Він справді готовий зупинитися на нинішніх позиціях… Він не бажає відступати ні на метр", – сказав один з колишніх високопоставлених російських посадовців, переказуючи послання, яке, за його словами, негласно надсилає Кремль.

 

За словами нинішніх і колишніх посадовців, диктатор розглядає збіг факторів, які створюють сприятливий момент для угоди: поле бою у глухому куті, наслідки невдалого наступу України, слабка підтримка Києва на Заході, відволікання уваги від російсько-української війни через ситуацію в Секторі Гази.

 

Публічно господар Кремля дотримується своєї агресивної позиції, заявляючи, що він протистоїть Заходу, який прагне знищити тисячолітню російську цивілізацію.

 

Але американські посадовці бачать зміну в позиції путіна, зазначаючи, що він більше не вимагає відставки уряду Зеленського. Вони заявили, що припинення вогню, яке той пропонує, збереже суверенну Україну зі столицею в Києві, але залишить під контролем росії майже 20 відсотків української території, які вона вже завоювала.

 

Американські співрозмовники додали, що хоча путін сигналізує, що він відкритий до такої угоди, він чекає на більш конкретну пропозицію.

 

Серед багатьох ймовірних каменів спотикання – рішучість путіна не допустити Україну до членства в НАТО. Але один з колишніх російських урядовців сказав, що розбіжності з цього приводу не стануть для путіна причиною не домовлятися, оскільки в осяжному майбутньому не очікується, що Альянс прийме Україну до своїх лав.

 

Втім, високопоставлені американські посадовці заявили, що не вірять, що будь-який вагомий український політик може погодитися на угоду, яка залишить московитам так багато української території.

 

Багато хто на Заході скептично ставиться до припинення вогню, оскільки, на їхню думку, путін переозброюється для майбутнього нападу.

 

Як повідомляла «УМ», нещодавно путін гонорово заявив, що війна проти України закінчиться тоді, коли він досягне всіх своїх цілей − денацифікації, демілітаризації та нейтрального статусу України.