Орбан не голосував: лідери ЄС схвалили переговори з Україною та Молдовою про вступ

21:05, 14.12.2023
Орбан не голосував: лідери ЄС схвалили переговори з Україною та Молдовою про вступ

Єврокомісія без подальшого відтермінування починає готувати технічні аспекти переговорів з Україною про членство. (facebook.com/EuropeanCommission)

Лідери Європейського Союзу схвалили знакову рекомендацію Європейської комісії про відкриття переговорів про вступ із Україною та Молдовою під час голосування на саміті в Брюсселі у четвер.

 

Показово, що прем’єр Угорщини Віктор Орбан, який погрожував накласти вето на це рішення, свідомо вийшов із зали перед голосуванням. Отже рішення лідерів ЄС є юридично бездоганним.

 

Як інформує Україна молода, про перебіг голосування повідомили голова Європейської ради Шарль Мішель, а також низка ЗМІ.

 

"Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою", – написав Мішель у Twitter (X).

 

Рішення лідерів ЄС означає, що Європейська комісія без подальшого відтермінування починає готувати технічні аспекти переговорів з Україною про членство (так звану переговорну рамку). Її можуть затвердити на наступному саміті ЄС навесні 2024 року, якщо буде визнано, що Україна виконала всі попередні критерії Єврокомісії.

 

Сам Віктор Орбан підтвердив у заяві в соцмережах, що не був присутній на голосуванні за початок переговорів з Україною і додав, що досі вважає "Україну не готовою до того, щоб ми почали з нею переговори про членство в ЄС".

 

Водночас, він пояснив, що після майже восьмигодинного обговорення решта 26 країн-членів ЄС наполягали на підтримці переговорів з Україною і вирішили "йти своїм шляхом".

 

"Угорщина не хоче брати участь у цьому дуже поганому рішенні", - додав прем’єр.

 

"Головне, що ніхто не виступив проти цього рішення. Таким чином, Євросоюз погодив рішення про початок переговорів з Україною і Молдовою та про надання Грузії статусу кандидата", – пояснив журналістам ситуацію співрозмовник зі структур ЄС.

 

І додав: "Юридично це абсолютно у відповідності до правил. Так, ми ухвалили рішення без присутності Орбана, але не за його спиною. Він знав, що буде голосуватися це рішення, і вийшов із кімнати".

 

Рішення ЄС надихнуло президента Володимира Зеленського, який назвав його перемогою всієї Європи.

 

"Перемога України. Перемога всієї Європи. Перемога, яка мотивує, надихає та зміцнює", – написав Зеленський у соцмережах.

 

"Є рішення про відкриття переговорів про вступ України та Молдови до ЄС. Я дякую всім, хто працював заради цього рішення, дякую всім, хто допомагав. Вітаю кожного українця й українку. Вітаю і всю Молдову, і тебе, Має, особисто. Історію творять ті, хто не втомлюється боротися за свободу", – додав він.

 

Як повідомляла «УМ», за кілька годин до цього лідери Євросоюзу розпочали переговори про потенційне членство України та Молдови в ЄС, а також про надання Грузії статусу кандидата на вступ до Євросоюзу.