У Єврокомісії прагнуть узгодити надання 50 млрд євро для України до кінця 2023 року

17:18, 04.12.2023
У Єврокомісії прагнуть узгодити надання 50 млрд євро для України до кінця 2023 року

Єврокомісія запропонувала новий фонд обсягом до 50 млрд євро і далі надаватиме фінансову підтримку Україні на період 2024-2027 років (europa.eu)

Представниця Європейської комісії Ана Пізонеро заявляє, що угода про надання 50 мільярдів євро кредитів та грантів Україні, які розраховані на наступні 4 роки, має бути досягнута у лічені дні – до кінця 2023 року.

 

Як інформує Україна молода, про це речниця Пізонеро повідомила під час брифінгу 4 грудня.

 

"Важливо досягти угоди до кінця поточного року, щоб забезпечити отримання Україною нашої допомоги з початку наступного року", — зазначила вона.

 

Представниця Єврокомісії нагадала, що лідери Євросоюзу багато разів говорили про те, що блок і надалі надаватиме "сильну фінансову, економічну, військову та дипломатичну підтримку Україні та її народу, стільки, скільки буде потрібно".

 

"Це є частиною перегляду MFF (багаторічного бюджету Європейського союзу — Ред.). ЄК запропонувала новий фонд обсягом до 50 мільярдів євро і далі надаватиме фінансову підтримку Україні на період 2024-2027 років", — пояснила речниця.

 

Пані Пізонеро додала, що "мета такого фонду зрозуміла — допомагати Україні долати соціально-економічні, екологічні наслідки війни, робити внесок у відновлення та модернізацію держави".

 

В ЄК також відреагували на заяву прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який наполягає, що саміт ЄС в середині грудня не повинен навіть розглядати питання початку переговорів з Україною про вступ до Євросоюзу.

 

За словами Пізонеро, у Єврокомісії не погоджуються із твердженнями Орбана щодо того, що позиція ЄК щодо України є "необґрунтованою та погано підготовленою".

 

"Навпаки, ми вважаємо, що Україна здійснила дивовижну роботу. Ми зі свого боку зробили рекомендації щодо початку переговорів, тепер рішення щодо наших пропозицій – за країнами-членами", – підкреслила вона.

 

Раніше Єврокомісія запропонувала збільшити спільний бюджет ЄС на 66 млрд євро для покриття витрат, частина з яких піде на програму фінансової підтримки України у розмірі 50 млрд євро, щоб допомогти покрити витрати блоку на наступні 4 роки.

 

Як повідомляла "УМ", лідери країн-членів ЄС розглянуть ці питання на саміті 14-15 грудня.

 

Щоб змусити Угорщину відмовитись від блокування допомоги Україні, ЄС може розблокувати майже 13 мільярдів євро фінансування для Будапешта. Ці кошти наразі заморожені через проблеми з верховенством права в Угорщині.