НАЗК склало протоколи проти в.о голови КСУ Головатого щодо корупції

14:05, 16.11.2023
НАЗК склало протоколи проти в.о голови КСУ Головатого щодо корупції

В.о голови КСУ Головатий не надав дані для перевірки. (Фото: Конституційний Суд України / Facebook)

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) склало протоколи про адміністративне правопорушення стосовно в.о. Голови Конституційного Суду України (КСУ) Сергія Головатого та керівника секретаріату КСУ Віктора Бесчастного. Перевіряється інформація з отриманого повідомлення щодо здійснення суддею дій в умовах реального конфлікту інтересів.

 

Як інформує УМ, про це 16 листопада повідомили на сайті НАЗК.

 

Для її підтвердження чи спростування НАЗК направило до КСУ запит з вимогою надати копії відповідних документів. Проте керівник секретаріату КСУ відмовився надати запитувані документи.

 

«У зв’язку з цим НАЗК внесло в.о. Голови КСУ Сергію Головатому обов’язковий до виконання припис, який також був проігнорований. Натомість Національне агентство отримало лист від КСУ про оскарження припису в адміністративному суді. На сьогодні інформація щодо відкриття судом провадження за цим позовом та прийняття рішень щодо зупинення виконання припису відсутня.

 

 

Варто зазначити, що за схожих обставин на запити Національного агентства у 2019-2020 роках (у межах заходів, які не стосувались Сергія Головатого) КСУ надавав подібні документи. При цьому такі документи надавались листами, зокрема, за підписом Сергія Головатого.

 

Ненадання інформації на запит НАЗК, а також не виконання вимог, викладених у приписі, є правопорушенням, пов’язаним з корупцією. Відповідальність за це передбачено ст. 188-46 Кодексу України про адміністративні правопорушення», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

Наразі на розгляді у в.о. Голови КСУ перебуває повторний припис, внесений НАЗК згідно з вимогами Порядку внесення приписів Національним агентством з питань запобігання корупції, затвердженого наказом Національного агентства 15.01.2021  № 8/21, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08.02.2021 р. за № 167/35789.

 

У випадку, якщо суд визнає Головатого винним у вчиненні зазначеного правопорушення, відомості про нього будуть внесені до Єдиного державного реєстру осіб, що вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення.

 

Зазначимо, що комплексно розв’язувати наявні проблеми в судовій системі, які роками завдавали великої шкоди її авторитету і формували відповідне ставлення громадян, дає змогу розроблена НАЗК і ухвалена Урядом Державна антикорупційна програма на 2023-2025 роки (ДАП). Документ створює запобіжники від наявних корупційних ризиків і передбачає превентивні антикорупційні заходи.

 

Зокрема, ДАП передбачає незалежне оцінювання доброчесності членів ВРП та ВККС; чіткі критерії доброчесності та професійної етики для кваліфікаційного оцінювання суддів; здійснення оперативного, відкритого і справедливого розгляду дисциплінарних справ щодо суддів в режимі реального часу; запровадження кримінальної відповідальності суддів за свавільне зловживання повноваженнями.

 

Як повідомляла УМ, КСУ перевіряє «Харківські угоди» на конституційність.