Девід Кемерон очолив британське МЗС

14:44, 13.11.2023
Девід Кемерон очолив британське МЗС

Девід Кемерон був відсутній на політичній арені понад сім років (witter.com/David_Cameron)

Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон офіційно призначений  новим міністром закордонних справ королівства у понеділок, 13 листопада.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє уряд Великої Британії.

 

Водночас сам Кемерон заявив, що прем'єр-міністр Ріші Сунак попросив його очолити МЗС, і він з радістю погодився.

 

«Ми стикаємося з низкою складних міжнародних викликів, включаючи війну в Україні та кризу на Близькому Сході. У цей час глибоких глобальних змін для країни важливо підтримувати наших союзників, зміцнювати наше партнерство та переконатися, що наш голос почутий.

 

Хоча останні сім років я був поза передовою політикою, я сподіваюся, що мій досвід – як лідера консерваторів протягом одинадцяти років і прем’єр-міністра протягом шести – допоможе мені допомогти прем’єр-міністру впоратися з цими життєво важливими викликами», - написав Девід Кемерон у соцмережах.

 

На його думку, «Ріші Сунак є сильним і здібним прем’єр-міністром, який демонструє зразкове лідерство у важкий час», хоча новий міністр погоджується не з усіма рішеннями уряду.

 

Зауважимо, що попереднього очільника МЗС Джеймса Клеверлі призначили міністром внутрішніх справ замість Суелли Бравермен.

 

Пані Браверман звільнили з посади міністра внутрішніх справ після її резонансної статті, у які вона звинуватила лондонську поліцію в упередженості на користь пропалестинських протестів.

 

Тоді як Кемерону надали шляхетний титул довічного перства, щоб він міг обійняти посаду у Кабінеті міністрів.

 

У Британії володарям довічного перства надається титул барона і право на місце в Палаті лордів, якщо вони мають відповідний вік та громадянство.

 

Саме 13 листопада вранці король Чарльз III схвалив надання Кемерону місця у Палаті лордів, дозволяючи йому повернутися до уряду, незважаючи на те, що він не був обраним членом парламенту.

 

Нагадаємо, Кемерон був відсутній на політичній арені понад сім років після того, як у липні 2016 року після референдуму про вихід Великої Британії з ЄС залишив посаду прем’єр-міністра.