Порошенко про статтю Залужного: Це позиція не політика - це позиція військового

11:36, 04.11.2023
Порошенко про статтю Залужного: Це позиція не політика - це позиція військового

Залужний акцентував і на другій позиції - уряд має збільшити власне виробництво зброї. (Фото Офісу президента)

П’ятий президент, нардеп Петро Порошенко прокоментував публікації Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного у виданні The Economist.

 

На його думку, в даному випадку йдеться про "дорослу і компетентну розмову" із союзниками.

 

Як інформує Україна молода, про це Порошенко заявив у ефірі телемарафону "7 кроків до ЄС", передає "Європейська солідарність" в суботу.

 

«Про що свідчить есе Залужного в The Economist? Воно свідчить про спробу розмовляти із західним світом, бо стаття спрямована перш за все на західне середовище, дуже дорослою, правдивою, компетентною і відповідальною мовою.

 

Йдеться про те, що потенціал контрнаступу вичерпаний, що є ризик до переходу до позиційної війни, що допустити цього ми не можемо. Бо позиційна війна вигідна росіянам, які абсолютно не звертають уваги на людські втрати, перебудували свою економіку на військові рейки.

 

Україна несе втрати - нехай навіть росіяни несуть більше втрат, але вони мають більше мобілізаційний ресурс. Ця позиційна війна на користь росії", - наголосив лідер партії «ЄС».

 

І додав: «Це була позиція не політика - це позиція військового. Він стверджує, що нам треба терміново перейти від позиційної до маневреної війни. Що для цього треба зробити - там абсолютно чітко сказано. Я думаю, що армія виконає це завдання, і ми зможемо аргументувати перед нашими партнерами, що нам треба збільшити поставки».

 

 

Також Порошенко підкреслив, що Залужний акцентував і на другій позиції - уряд має збільшити власне виробництво зброї.

 

«Запитання: а чому уряд цим не займався п’ять років? Чому уряд зупиняв програми військо-промислового комплексу? Чому якась аудиторська служба зупинила і банкрутує підприємства, які виробляють найкращі зразки нашої зброї, які інколи перевищують західні?

 

Відповідь дуже проста: ми маємо вивчити досвід Ізраїлю. Коли Ізраїль в перші години штурму ХАМАС 7 жовтня вийшов з ініціативою, що ми робимо уряд національної єдності. Це не коаліція. Це означає технократичний уряд професіоналів, уряд дорослий, уряд, який здатен змінити це все. Там можуть бути і посади міністрів без портфелів, але це не уряд для посад. Це уряд для відповідальності», - казав Петро Олексійович.

 

На його переконання, зараз всі політичні сили в парламенті мають розділити відповідальність. «Тут немає бути опозиції. Розділити відповідальність за результати роботи цього уряду. Я б дуже хотів, щоб цей досвід був почутий, і ця вимога у статті була почута», - резюмував п’ятий президент.

 

Нагадаємо, у своїй статті Залужний вказує на те, що війна з рф стала позиційною, і для перелому потрібно зробити п'ять кроків. А саме: подолати перевагу ворога у повітрі, покращити можливості прориву мінних перешкод, посилити контрбатарейну боротьбу, забезпечити ефективну підготовку українських резервів та підвищити ефективність радіоелектронної боротьби.

 

Також в інтерв'ю The Economist головнокомандувач ЗСУ зауважив, що західні країни досі стримуються від надання Україні найновіших озброєнь.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стаття Залужного. Як відреагували Білий дім та Кремль