Президент Сербії Вучич розпустив парламент та призначив вибори на 17 грудня

15:42, 01.11.2023
Президент Сербії Вучич розпустив парламент та призначив вибори на 17 грудня

Народна скупщина розпущена і готується до виборів. (rts.rs)

Президент Сербії Александр Вучич розпустив парламент – Народна скупщина та призначив дострокові вибори та кілька місцевих виборів на 17 грудня.

 

Як інформує Україна молода, про це пише Reuters та сербські ЗМІ у середу.

 

Місцеві вибори пройдуть приблизно в 65 муніципалітетах, в тому числі в столиці – Белграді.

 

Попередні загальні вибори в Сербії відбулися у квітні 2022 року, наступні за графіком вибори до парламенту мали відбутися 2026 року.

 

«Шановні громадяни, бажаю вам щасливих виборів, ми живемо в складні для всього світу часи, в часи глобальних викликів, воєн і конфліктів, в часи, коли нам всім необхідно бути єдиними в боротьбі за збереження життєво важливих національних і державних інтересів Республіки Сербія, в часи, коли ми зіткнемося з численними тисками через відносини з Косово і Метохією та інші регіональні та світові проблеми», – сказав Вучич у своєму зверненні після оголошення виборів.

 

У понеділок, 30 жовтня, уряд Сербії направив президентові аргументовану пропозицію про розпуск Народної скупщини і призначення виборів депутатів.

 

Як заявив уряд, проведення нових парламентських виборів в теперішніх обставинах забезпечило б вищий ступінь демократії, зменшило б напруженість, створену між протилежними позиціями в суспільстві, відкинуло б винятковість і мову ненависті, а також підтвердило б право вільно висловлювати думки і погляди на певні політичні, економічні та інші питання, включаючи подальше утвердження європейських цінностей.

 

За словами експертів, вибори та відсутність парламенту, який працює, дозволять Вучичу виграти час і відкласти рішення щодо зв’язків із Косово. Також крок Вучича спрямований на зміцнення його власних рядів і реформування його Сербської прогресивної партії (SNS), популярність якої впала.

 

Як повідомляла "УМ", прем’єр Болгарії Ніколай Денков висловив обвинувачення на адресу Угорщини та Сербії у підтримці "військової машини" Кремля та відмові від пошуку альтернативних джерел енергії