Хай домовляються про мир: Фіцо висловився про допомогу Україні та санкції проти рф

14:44, 26.10.2023
Хай домовляються про мир: Фіцо висловився про допомогу Україні та санкції проти рф

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо (Фото АР)

Новий прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо офіційно заявив, що не буде підтримувати військову допомогу Україні, а також не голосуватиме за жодні санкції проти росії.

 

Як інформує Україна молода, про це Фіцо сказав на засіданні комітету Народної Ради Словацької Республіки у справах Європи, яку транслювало Aktuality.

 

Під час виступу Фіцо говорив про порядок денний в Євросоюзі, а потім одразу вирушив на саміт лідерів Європейської ради в Брюссель, де  працюватиме 26 і 27 жовтня.

 

"Краще нехай вони 10 років домовляються про мир, ніж 10 років вбивають один одного безрезультатно", — сказав новий прем'єр Словаччини. І додав, що, на його думку, росіяни мають більші територіальні надбання, ніж Україна.

 

За його словами, він також не голосуватиме за жодні санкції проти рф, адже, за його словами, невідомі наслідки санкцій для окремих країн-членів ЄС.

 

Водночас якщо йдеться про гуманітарну допомогу Україні, він готовий допомагати.

 

"Яка різниця між госпіталем за 20 мільйонів, розмінуванням за 20 мільйонів і боєприпасами за 20 мільйонів? (...) Велика", — вважає голова уряду.

 

Як повідомляла «УМ», колишній прем’єр-міністр Словаччини і лідер партії Smer-SD Роберт Фіцо переміг на дострокових парламентських виборах.

 

Вже 25 жовтня його затвердили як нового прем'єр-міністра країни. Він відомий своєю проросійською позицією та виступає проти допомоги Україні.

 

Фіцо й раніше пообіцяв припинити військові поставки в Україну та прагне до мирних переговорів. Він також критикував санкції проти росії, виступав проти прав ЛГБТК+ та захищав національне право вето в ЄС. Його риторика близька до лідера Угорщини Віктора Орбана.