Альянс безпеки: Зеленський об'єднує світових виробників зброї для захисту міжнародного правопорядку

10:38, 30.09.2023
Альянс безпеки: Зеленський об'єднує світових виробників зброї для захисту міжнародного правопорядку

Перші 13 компаній уже увійшли до нового альянсу оборонних індустрій (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський анонсував створення альянсу оборонних індустрій, який має об'єднати виробників зброї та військової техніки з різних країн з метою спільного забезпечення безпеки та відстоювання міжнародного правопорядку. Відомо, що 13 компаній вже стали учасниками.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив глава держави під час Форуму оборонних індустрій, передає Офіс президента у суботу. 

 

«Сьогодні на цьому форумі ми оголосимо про створення альянсу оборонних індустрій - альянсу, який цінує міжнародне право та вміє працювати для реального захисту міжнародного права, безпеки. І я говорю не тільки про Україну, а про безпеку будь-якої нації у світі від будь-якої агресії», - заявив Зеленський.

 

За його словами, Україна розробила відповідну базову декларацію, як основу альянсу. І до неї можуть приєднатись виробники зброї та військової техніки з усього світу, які "поділяють намір дати реальний захист від агресій у ризикованих умовах сучасності".

 

«Сьогодні на старті цю декларацію вже підписало 13 визначних компаній, які готові разом з Україною будувати новий арсенал вільного світу», - розповів Зеленський.

 

 

Крім того, глава держави оголосив - Україна розробляє спеціальний економічний режим для оборонно-промислового комплексу.

 

«Щоб дати всі можливості реалізувати свій потенціал кожній компанії, яка працює заради оборони в Україні та з Україною, або яка хоче прийти в Україну», - додав Зеленський.

 

В Україні проходить Форум оборонних індустрій за участі українських та іноземних виробників зброї. Захід покликаний зафіксувати досягнення нашого оборонно-промислового комплексу.

 

Україна має на меті продемонструвати те, що вже вміє та розглянути те, що може додати до можливостей, зокрема через створення нових виробництв в країні, через локалізацію з партнерами. У форумі беруть участь щонайменше 165 оборонних компаній з 26 країн.

 

Серед учасників форуму генсек НАТО Єнс Столтенберг. Він відзначив винахідливість української оборонної промисловості та заявив, що "зброя для України - це шлях до миру".

 

Додамо, що для участі у Форумі також до Києва приїхав і міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню. Він прибув із делегацією представників компаній, що спеціалізуються на виробництві військової техніки.

 

Відомо, що Україна уклала близько 20 угод з французькими оборонними підприємствами.

 

Як повідомляла УМ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що Український форум оборонної промисловості отримав підтвердження участі 165 компаній із 26 країн.