Провал Кремля в Україні є важливим для всієї європейської безпеки – Міноборони Норвегії

15:15, 16.09.2023
Провал Кремля в Україні є важливим для всієї європейської безпеки – Міноборони Норвегії

Норвегія обіцяє тривалу підтримку України у боротьбі за свою незалежністі

Норвегія і її союзники в Альянсі обіцяють надалі підтримувати Україну у боротьбі проти російського вторгнення. Наше спільне зусилля - важлива частина європейської безпекової системи. Головна мета - досягнення успіху, що є важливим для всієї системи європейської безпеки, та провал російської агресії в Україні. 

 

Як інформує Україна молода, про це сьогодні в Осло під час відкриття щорічної конференції НАТО на рівні керівників оборони (начальників штабів) країн Альянсу заявив міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам (Bjørn Arild Gram)

 

«Ми як союзники по НАТО стоїмо поряд з Україною у підтримці її захисту проти російської агресії. Російське вторгнення в Україну провалилося, і це є важливим як для України, так і для європейської безпеки. Підтримка Норвегією української оборони залишається твердою, ми будемо продовжувати надавати військову та цивільну допомогу. Є політичне погодження між всіма політичними партіями Норвегії навколо багаторічної програми підтримки України на близько 7,5 мільярда євро, що розрахована на п’ять років, через програму Нансена з підтримки України», - сказав керівник військового відомства Норвегії.

 

Він зауважив, що Норвегія також підтримала довгострокову програму НАТО з підтримки України, що була ухвалена цього року на саміті Альянсу у Вільнюсі, оскільки союзники мають продовжувати стояти поряд з Україною у її боротьбі проти російського вторгнення так довго, як це буде необхідним.

 

Водночас Бйорн Арільд Грам наголосив на важливості зусиль НАТО у забезпеченні безпеки усього Північного регіону і привітав у цьому членство в Альянсі Фінляндії, та невдовзі – також і Швеції, які вже зараз об’єднують зусилля для посилення безпеки Альянсу на його північному фланзі.

 

«НАТО залишається основою політики безпеки Норвегії. Значення високих широт Півночі поступово зростає, оскільки регіон перетворюється на арену глобальної конкуренції. Велика кількість російських ядерних спроможностей розміщені на Кольському півострові, включаючи їх носії. Важливість цих спроможностей пропорційно зростає із зниженням російських комерційних спроможностей. Велика кількість природних ресурсів високих широт є важливою для всіх нас, не лише для Норвегії або для Росії. Тож країни регіону несуть спільну відповідальність, щоб використовувати ці ресурси сьогодні та зберігати їх для майбутніх поколінь», - зауважив міністр оборони Норвегії.

 

Він привітав зусилля НАТО із зміцнення безпеки та передбачуваності на Півночі, що є важливою для усього регіону, та, зокрема, відзначив важливість підтримки ініціативи Німеччини та Норвегії із захисту підводної інфраструктури.

 

У травні поточного року уряд Норвегії оголосив започаткування багаторічної підтримки України обсягом у 75 мільярдів норвезьких крон, (понад 7 млрд євро) протягом п'яти років.

 

Щорічна конференція на рівні керівників оборони (начальників штабів), яка відбувається сьогодні в Осло, розглядає подальший розвиток оборонних спроможностей НАТО на виконання рішень Вільнюського саміту Альянсу. Зокрема, це стосується імплементації національних планів оборони країн-членів та їх координації в рамках загального планування в системі стримування й оборони НАТО.

 

Як повідомляла УМ, Норвегія оголосила про новий пакет військової допомоги для України. Сюди увійдуть зенітні ракети IRIS-T, портативні комплекти для створення коридорів через мінні поля та обладнання, яке використовується для ремонту критичної енергетичної інфраструктури.