В Україну не повертаються з-за кордону 50% дипломатів після закінчення відрядження

13:39, 05.08.2023
В Україну не повертаються з-за кордону 50% дипломатів після закінчення відрядження

Керівники закордонних дипустанов на нараді із Зеленським та Кулебою у серпні. (mfa.gov.ua)

Від 40 до 60% співробітників дипломатичних відомств та посольств не повернулися до України з початку 2022 року і донині.

 

На практиці ці цифри можуть бути ще більшими.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у статті ZN.UA, оприлюдненій у суботу.

 

Так, із США торік мали повернутися близько двадцяти співробітників посольств та консульств, а по факту повернувся лише один. І це ще не найгірший показник, бо є посольства, звідки не повернувся жоден.

 

У статті йдеться, що основними чинниками, які впливають на рішення дипломатів є фінансове питання та проблеми з працевлаштуванням в Україні, дехто ж приймає таке рішення через налагоджене життя сім’ї за кордоном.

 

А після початку повномасштабного російського вторгнення додався ще й страх перед мобілізацією та побоювання, що після приїзду в Україну вони не зможуть виїхати за межі країни, щоб провідати свої родини, які залишаться за кордоном.

 

"Ще частина не хоче бути частиною системи, яку в Офісі президента шпиняють і не поважають", - вказує автор, спираючись на відгуки дипломатів.

 

Так, зовнішньополітичне відомство роками відчуває брак фінансування. До прикладу третій секретар Міністерства закордонних справ, який за рангом перебуває в дипслужбі на нижчому щаблі кар’єрних сходів, за місяць заробляє близько 7 тис. гривень, тому охочих працювати в МЗС не так і багато.

 

Однак попри це більш як сотня дипломатів, що повернулися в Україну з тривалого закордонного відрядження, місяцями не можуть влаштуватися в центральний апарат міністерства. Це їх і демотивує, і позбавляє шансу кар'єрного росту.

 

"Коли не повертаються дипломати, які завжди мають на передовій відстоювати інтереси своєї країни, це означає, що вони не вірять у майбутнє цієї країни. І це індикатор як для українського суспільства, так і для іноземних інвесторів.

 

Така ситуація ніяк не сприяє реалізації мети, про яку на нараді послів говорив президент, - повернути українців додому. Як дипломати можуть сприяти поверненню в Україну мільйонів українців, які тікали від війни в США, Німеччину, Польщу, Чехію, якщо самі дипломати не хочуть повертатися?", - наголошує автор статті.

 

І зазначає, що рішення про неповернення в Україну приймають як молоді співробітники дипустанов, так і старші, треті секретарі й радники-посланники.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно уряд Молдови скоротив кількість акредитованих дипломатів і техніко-адміністративних співробітників посольства рф у Кишиневі з 84 до 25. Тобто під скорочення потрапили 59 росіян через шпиунський скандал.