Зеленський виступив у центрі Вільнюса і підняв прапор з Бахмута, фото

22:33, 11.07.2023
Зеленський виступив у центрі Вільнюса і підняв прапор з Бахмута, фото

(Фото Офісу президента/facebook.com/nausedagitanas)

Президент України Володимир Зеленський та президент Литви Гітанас Науседа виступили на центральній площі міста Вільнюс, де проходив багатотисячний концерт у межах кампанії «Піднімаю прапор за Україну в НАТО».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Гітанас Науседа у соцмережах, а також Офіс президента України у вівторок ввечері.

 

Президентів супроводжували перші леді.

 

«Коли я розповів Володимиру про ідею зібратися тут на площі Лукішкєс, коли Вільнюсу передадуть з фронту священний прапор України з міста Бахмут, який наші бігуни привезуть аж до столиці Литви, я побачив, як очі президента заблищали. "Я мушу там бути", - сказав мені Володимир», - повідомив литовський лідер.

 

 

Тоді як Зеленський сказав під час виступу: «Наш бойовий прапор із Бахмута означає, що ніколи знову литовцям не доведеться битися проти російських солдатів ані під Вільнюською телевежею, ані в будь-якому іншому місці вашої столиці вашої країни. Литва завжди буде тільки вашою!

 

Цей наш прапор означає, що ніколи знову не буде депортацій із країн Балтії в Сибір. Ніколи знову не буде поділів Польщі й приниження загарбниками Угорщини. Ніколи знову не буде танків у Празі та "зимових війн" проти свободи Фінляндії. Жодних окупацій у Європі більше не буде!».

 

 

За його словами, він приїхав на Вільнюський саміт НАТО, маючи віру в рішення, партнерів та сильний Альянс, який не сумнівається, не гаїть часу та не озирається на агресорів.

 

"І я хотів би, щоб ця віра стала впевненістю – впевненістю в рішеннях, на які ми заслуговуємо – всі ми заслуговуємо – і яких очікує кожен наш воїн, кожен наш громадянин, кожна наша мати, кожна наша дитина. І хіба це завелике бажання? НАТО дасть Україні безпеку. Україна зробить Альянс сильнішим", – сказав Зеленський.

 

 

Глава держави подякував громадянам та владі Литви за підтримку України та надання прихистку нашим людям, а також за чітку "сміливу" позицію в питанні запрошення в НАТО.

 

«Я вдячний тобі, Вільнюсе, і всім литовським містам і громадам за кожен заклик на підтримку України, за прихисток для наших людей, які тут, у Литві, врятувалися від бойових дій. Дякую за вашу допомогу нашій обороні, за вашу чітку, чесну і – що важливо – сміливу позицію щодо запрошення України в НАТО.

 

Українські прапори на литовських вулицях однозначно доводять: ми вже союзники, і Україна захистить і свою, і вашу свободу! І ніколи, ніколи й нікому не можна озиратися на Москву», – акцентував Зеленський.

 

 

Президенти України і Литви отримали з рук волонтера, співзасновника волонтерського руху Blue and Yellow Йонаса Охмана прапор України, переданий українськими військовими з міста Бахмута на Донеччині, де тривають запеклі бої з російськими окупантами.

 

 

Також цей стяг, пробитий кулями, пронесли вулицями Вільнюса бігуни-марафонці.

 

Після завершення виступів прозвучав Державний гімн України. Мер Вільнюса Валдас Бенкунскас урочисто підняв прапор України на площі Лукішкєс.

 

 

Як повідомляла «УМ», лідери країн НАТО ухвалили рішення про зближення Альянсу з Україною і зміцнення колективного стримування й оборони НАТО вже у перший день саміту у Вільнюсі 11 липня.