Петро Порошенко вшанував пам’ять Героїв Крут на Аскольдовій могилі, фото

14:58, 29.01.2021
Петро Порошенко вшанував пам’ять Героїв Крут на Аскольдовій могилі, фото

Сучасні українці вчаться з досвіду світлих і молодих хлопців та дівчат, які дали російському агресору бій під Крутами у 1918-му році.

П’ятий президент України Петро Порошенко разом з Мариною Порошенко та однопартійцями вшанували пам’ять Героїв Крут на Аскольдовій могилі у Києві в п’ятницю.

 

Біля пам’ятного хреста, встановленого на честь молодих героїв, відбулася панахида. А Петро та Марина Порошенки поклали квіти і встановили лампадки біля меморіалу.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на трансляцію церемонії у соцмережах.

 

 

«Кожен українець приносить присягу на вірність Україні. Вчиться з досвіду світлих і молодих хлопців та дівчат, які дали бій російському агресору у 1918-му році. І для нас дуже важливо, що бій вони дали тоді, коли ситуація була майже безнадійна. І це той водорозділ для одних, які добровольцями пішли на фронт – що в 1918-му, що в 2014-му – і тих, хто ховався від повісток. Або тих, хто казали, що воювати не треба, достатньо просто припинити стріляти і віддати Україну ворогу», – наголосив пан  Порошенко.

 

В церемонії також взяли участь народні депутати з фракції «Європейська Солідарність», депутати Київради, громадські активісти, ветерани російсько-української війни.

 

 

Лідер «Європейської Солідарності»  подякував всім українцям, які відродили державу і піднялися на її захист від російської агресії – як зовні, так і зсередини України.

 

Він також наголосив на необхідності зміцнювати Збройні Сили України – «незважаючи на те, що діюча українська влада за сім років скоротила видатки на армію і збільшила видатки на себе, на прокурорських, на СБУшних, які на сьогоднішній день розвалили службу і займаються лише внутрішніми замовленнями на вбивство, на ДБРівців, які займаються виключно політичними переслідуваннями».

 

«Ми не дамо розтягнути Україну. Ми станемо на захист України і українства, пам’ятаючи і беручи приклад з героїв Крут, які нас надихають ще більше любити Україну», – стверджує Петро Олексійович.

 

Він також згадав слова В’ячеслава Чорновола про Героїв Крут: «Вони були зовсім юні… Але в грудях кожного з них билося серце Мужа, який обороняє Матір від лютого ворога».

 

На думку Порошенка, бій під Крутами – одна із численних битв в одвічному «хрестовому поході» Росії проти України. Але Крути в просторі та часі буття українського народу посідають надзвичайно важливе місце.

 

 

«Тоді молоді захисники УНР, не вагаючись, віддали життя за свободу та незалежність рідної землі. Зараз, більш ніж сторіччя потому, тисячі нових героїв продовжують боротьбу за Україну проти московського поневолення. Вічна слава кожному з них. Слава Україні!», - наголосив попередній президент.

 

Нагадаємо, 29 січня 1918 року, незабаром після проголошення незалежності Української Народної Республіки, українські студенти та гімназисти старших класів разом із вояками УНР об’єдналися і на кілька днів зупинили просування на Київ московсько-більшовицької орди. Сьогодні, 103 роки потому, ми згадуємо і вшановуємо їхній подвиг.

 

Як повідомляла «УМ», керівництво держави - президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Дмитро Разумков та прем’єр-міністр Денис Шмигаль вшанували пам’ять Героїв Крут під час урочистої церемонії на Аскольдовій могилі у Києві 29 січня.

 

Водночас нардеп і історик Володимир В'ятрович нагадав про подвиг Героїв Крут в контексті сучасних подій.

 
А Львівські військові ліцеїсти записали професійний музичний кліп "У полі під Крутами", присвячений 103-й річниці історичного бою під станцією Крути.