Порошенко ліквідував місцеві суди та оголосив набір до окружних судів

15:25, 29.12.2017
Порошенко ліквідував місцеві суди та оголосив набір до окружних судів

Петро Порошенко, Олексій Філатов та Ігор Бенедисюк під час старту 2-го етапу судової реформи (прес-служба Президента України)

Президент України Петро Порошенко підписав указ, яким затвердив другий етап судової реформи. Він передбачає повний розпуск місцевих судів та формування нових окружних судів.

"Президент Петро Порошенко в присутності Заступника Глави Адміністрації Президента України Олексія Філатова та Голови Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка підписав Укази про ліквідацію та створення місцевих судів в Україні та закликав юристів-науковців і адвокатів до активної участі в конкурсах на посади суддів", - повідомляє прес-служба Президента.

Петро Порошенко також зазначив, що зараз відбувається процес ліквідації, реорганізації та створення нових судів і заповнення посад суддів людьми, які проходять систему оцінювання, заповнюють необхідні декларації, проходять антикорупційну перевірку.

Він підкреслив, що нові суди будуть формуватися на абсолютно прозорому конкурсі.

"Йдіть, беріть участь, проходьте конкурси, складайте іспити і приступайте до роботи. Це наша з вами справа. Це не справа окремо Вищої кваліфікаційної комісії, окремо Вищої ради правосуддя, або окремо громадськості, або окремо Президента. Це справа країни", - підкреслив Петро Порошенко.

Варто відзначити, що адвокатська дорадча група та громадська організація «Родина Героїв Небесної сотні» звернулися до президента Петра Порошенка із закликом не ліквідовувати місцеві суди, оскільки це призведе до колапсу роботи та затягування справ Майдану.

У той же час, експерти пояснюють таку радикальну ліквідацію місцевих судів та створення нових установ тим, що всім суддям доведеться звільнятися та отримувати роботу заново, а не проходити "переатестацію", яку зробили для співробітників МВС, і яка повністю провалилася, бо, наприклад, у Дніпропетровській області більшість тих, хто не пройшов переатестацію відновилися через суди.