Порошенко не торгуватиме Кримом

14:30, 11.10.2017

Президент Петро Порошенко відкидає заяви тих, хто говорить про анексію Криму як завершену справу, і заявляє, що ніколи не торгуватиме територією України.

 

 Таким чином він відповів на суперечливу заяву президента Чехії Мілоша Земана, який пропонував виплатити Україні компенсацію за втрачений Крим напередодні.

 

Про це Порошенко заявив на засіданні ПАРЕ у Страсбурзі у середу.

 

"Я рішуче відкидаю твердження тих, хто говорить про Крим, як про звершену справу", - сказав Порошенко.

 

Глава держави додав, що трибуна ПАРЕ не була створення для закликів про умиротворення, як і не була створена "для закликів торгуватися територіями за гроші, нафту чи газ".

 

"Цього не буде ніколи", - наголосив Порошенко. Президент України підкреслив, що "ця трибуна була створена для захисту наших основ, цінностей і принципів і для їх захисту у разі необхідності".

 

"Така необхідність настала сьогодні. Запорукою нашого (України і Європи – ред.) успіху залишаться збереження та зміцнення нашої єдності, солідарності та стійкості. Лише на основі поваги суверенітету та територіальної цілісності України ми можемо досягти миру та стабільності у Європі", - сказав президент.

 

І підкреслив, що Україна прагне миру для себе і Європи.

 

"І це не просто слова. Україна не раз показувала свою готовність до мирного врегулювання ситуації, яка штучно створена Росією", - підсумував Порошенко.

 

Як повідомляла «УМ», 10 жовтня під час виступу в Страсбурзі президент Чехії запропонував заплатити Україні та узаконити анексію Криму. Він також заявив, що настав час зняти санкції з РФ.

 

Заяви Земана не зустріли обурення представників ПАРЄ, які отримали право на виступ за його присутності. Ці слова викликали хвилю обурення в Україні. Скандальну заяву Земана про Крим розкритикували навіть у РФ.