Будапешт і Бухарест об’єдналися проти українського закону про освіту

15:42, 03.10.2017
Будапешт і Бухарест об’єдналися проти українського закону про освіту

Міністри МЗС Румунії і Угорщини Теодор Мелешкану (ліворуч) і Петер Сіярто.

Угорщина і Румунія об’єднують зусилля з метою домогтися змін в українському законі про освіту.

 

Про це заявив міністр МЗС Угорщини Петер Сіярто під час зустрічі з румунським колегою Теодором Мелешкану, повідомляє прес-служба угорського уряду у вівторок.

 

"Це цілком природно, що Угорщина і Румунія діятимуть спільно, щоб досягти змін в українському законі про освіту", - сказав Сіярто.

 

Угорський міністр наголосив, що обидві країни неодноразово просили Україну не приймати новий закон про освіту, який, на їхню думку, серйозно порушує права румунської і угорської меншин.

 

"Важливо, щоб наші дві країни діяли спільно у питанні закону про освіту. Таким чином вони донесуть сигнал парламенту України з метою вплинути на виконання закону", - заявив Сіярто.

 

Нагадаємо, 25 вересня президент Порошенко підписав закон "Про освіту", яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Верховна рада ухвалила цей закон 5 вересня.

 

Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська.

 

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв'язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин України.

 

26 вересня уряд Угорщини заявив, що буде блокувати всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закон "Про освіту".

 

Тоді як Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.