Росія внесла лідера кримських татар Ільмі Умерова в список терористів

14:37, 31.12.2016
Росія внесла лідера кримських татар Ільмі Умерова в список терористів

Ільмі Умеров значиться у списку екстремістів під № 5826.

Російська окупаційна влада ванексованого Криму внесла Ільмі Умерова в список «екстремістів» і блокує його фінансові операції.

 

Про це заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров написав у Facebook.

 

За його словами, він намагався сплатити через банк в окупованому Криму штраф, який йому присудив окупаційний суд, однак усі операції було заблоковано. Умеров зазначив, що сплатити штраф потрібно до 9 січня 2017 року.

 

«Співробітники банку, порадившись зі своїм начальством, вибачаючись розповіли мені, що будь-які банківські операції від мого імені неможливі, оскільки Ільмі Умеров заблокований в програмі як «екстреміст», - написав пан Умеров.

 

При цьому, раніше сплатити штраф за Умерова в одому з банків Бахчисарая намагалися його адвокат і донька, але також безуспішно.

 

Ільмі Умеров нагадує, що у травні 2016 року проти нього порушено надуману кримінальну справу за статею «екстримізм». І додає, що зараз триває слідство, справу не передано до суду, тож його не визнавали екстремістом навіть в окупаційному суді.

 

«Це я щодо презумпції невинуватості. Хоча про що це я?», - іронізує пан Умеров.

 

Його донька Айше Умерова вказала на своїй сторінці у Facebook  у п’ятницю: «Ільмі Умерова внесли до списку діючих терористів і екстремістів Росії: № 5826. Ось і пояснення учорашньої ситуації з неможливістю сплатити ними ж призначеного штрафу за нібито адміністративне правопорушення. Дочекатися рішення свого ж суду? Ні, не чули».

 

Нагадаємо, 12 травня ФСБ в анексованому Криму порушило проти Умерова кримінальну справу за ст.280.1 за нібито заклик до дій, які загрожують територіальній цілісності Російської Федерації. Умеров заявляв, що його слова в передачі невірно переклали.

 

11 серпня Умерову стало погано в суді, його госпіталізували. Незважаючи на це, суддя винесла постанову відправити Умерова на психіатричну експертизу.