«Вишки Бойка» повернуто під контроль України – ГУР

12:43, 11.09.2023
«Вишки Бойка» повернуто під контроль України – ГУР

Стратегічно важливі газові та нафтові платформи у Чорному морі – так звані «вишки Бойка» знову під контролем України. (Фото з відкритих джерел)

Україна повернула контроль над так званими вишками Бойка — буровими газо- та нафтовидобувними платформами поблизу Криму в Чорному морі.

 

Як інформує УМ, про це 11 вересня повідомили в Головному управлінні розвідки у Телеграм.

 

Вишки окупувала росія ще у 2015 році, а після повномасштабного вторгнення використовувала їх у військових цілях, наприклад, як вертолітні майданчики. Також ворог розміщував там радіолокаційні станції.

 

Операцію повернення контролю над «вишками» провели підрозділи ГУР Міноборони. Вони встановили контроль над буровими платформами «Петро Годованець» та «Україна», а також СПБУ (самопідіймальна бурова установка) «Таврида» і «Сиваш».

 

Під час операції спецпризначенці захопили трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некеровані авіаційні ракети) і радіолокаційну станцію «Нева», яка може відстежувати рух суден у Чорному морі.

 

В одній із фаз операції українські бійці на катерах вступили в бій з російським винищувачем Су-30 — його уразили, він відступив.

 

2 липня 2022 року зʼявилися супутникові знімки, на яких видно, що в Чорному морі горіли бурові платформи, по яких нібито вдарили Сили оборони України.

 

20 червня 2022 року «глава» окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив, що ЗСУ вдарили по бурових платформах «Чорноморнафтогазу» в Чорному морі. Україна ці звинувачення не коментувала. Наступного дня стало відомо, що окупанти не змогли врятувати всіх людей, які постраждали від удару. Відомо, що на бурових платформах під час удару загалом перебували 109 людей, семеро зникли безвісти, троє отримали опіки й осколкові поранення, 94 людей змогли евакуювати.

 

Ці платформи називають «вишками Бойка». У 2011 році журналісти-розслідувачі з проєкту «Наші гроші» викрили корупційну аферу з закупівлею двох бурових нафтових платформ, які через офшорні фірми-прокладки купила державна компанія «Чорноморнафтогаз», заплативши приблизно по $400 мільйонів за кожну. Ця схема стала відома в Україні як «вишки Бойка», оскільки саме Юрій Бойко тоді очолював Міністерство енергетики та вугільної промисловості України.

 

Як повідомляла УМ, протягом серпня Україна та росія вели бої за "вишки Бойка" у Чорному морі