Зима без світла: готуємось заздалегідь

12:48, 01.08.2023
Зима без світла: готуємось заздалегідь

До зими готуйся з літа.

Невтішні попередження від енергетиків про те, що зимою повернуться відключення світла, варто вже зараз сприймати, як заклик до дії.

 

Мало які регіони минулої зими не відчували на собі наслідки від обстрілів енергетичних об’єктів.

 

Тож навіть якщо нових руйнувань не буде, зима 2023-2024 стане тяжкою для всіх в Україні. Адже енергосистема може працювати лише на 40% від своєї звичайної потужності.

Як готуватись до зими без світла

 

Якщо у вас вдома є техніка, яка вимагає постійного енергопостачання, потрібно потурбуватись про її живлення. Касові апарати, лампи, ноутбуки, ігрові апарати не потребують багато електрики для роботи. Тож більшості споживачів достатньо придбати побутові електростанції. При виборі варто дивитись на такі характеристики:

 

1. Місткість акумулятора. Це показник того, скільки електричної енергії може утримуватися в акумуляторі екофлоу. Місткість вимірюється у ват-годинах (Wh) або ампер-годинах (Ah). Чим більша ємність, тим довше екофлоу зможе забезпечувати живлення пристроїв.

 

2. Вихідна потужність. Це показник того, скільки енергії екофлоу здатне постачати на виході. Вихідна потужність зазвичай вимірюється у ватах (W). При виборі враховуйте потужність пристроїв, які ви плануєте живити, щоб переконатися, що екофлоу може впоратися з ними.

 

3. Роз'єми та порти. Перевірте, які роз'єми та порти доступні на екофлоу. Переконайтеся, що вони відповідають пристроям, які ви плануєте живити. Роз'єми USB зазвичай використовуються для заряджання мобільних пристроїв та інших невеликих електронних пристроїв, а стандартні розетки можуть використовуватися для ноутбуків та іншого приладдя.

 

4. Спосіб підзарядки. Перевірте, які методи заряджання доступні для екофлоу. Деякі пристрої можуть заряджатися від сонячних панелей, мережі змінного струму або автомобільного прикурювача. Більшість станцій заряджається стандартно від розетки, але до них можна підключати інші джерела.

 

Також зверніть увагу на вагу та портативність приладу. Деякі прилади можна використовувати лише стаціонарно через їхню вагу та розміри. А інші можна з легкістю брати з собою в туристичні походи, на пікніки. Тоді прилад буде слугувати вам набагато довше і активніше, ніж лише в періоди відключень електрики.

 

Вибір екофлоу, на що ще варто звернути увагу

 

Деякі моделі екофлоу можуть мати додаткові функції, такі як:

 

інвертори змінного струму для пристроїв;

 

вбудовані ліхтарі;

 

можливість підключення сонячних панелей.

 

Зважте на такі додаткові функції, якщо маєте в них потребу.

 

Звісно, що для багатьох людей важливою є ціна пристрою. Але якщо купувати станцію саме влітку, коли в Україні залишилось багато запасів пристроїв з минулого року, можна суттєво зекономити. Ті екофлоу, що взимку коштували 15000 грн, наразі можна знайти за 6000-7000. Чим ближче до зими та відключень, тим швидше буде зростати ціна.

 

Зараз можна легко обрати пристрій на будь-який смак та бюджет та одразу отримати його.