Уряд Шмигаля планує відбудувати Каховську ГЕС за два роки

17:33, 18.07.2023
Уряд Шмигаля планує відбудувати Каховську ГЕС за два роки

Уряд не бажає відновити легендарний Великий Луг, а планує воскресити Каховську смердючу калюжу. (Фото з відкритих джерел)

Кабінет міністрів підтримав експериментальний проєкт, згідно з яким планує  відбудувати Каховську ГЕС за два роки.

 

І це попри те, що раніше фахівці називали мінімальний термін для відбудови - 5-7 років, а низка екологів та істориків закликають не відновлювати ГЕС, а навпаки – відновити унікальний природній край – Великий Луг.

 

Як інформує Україна молода, про рішення відновити Каховську ГЕС повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у вівторок.

 

"Сьогодні уряд затвердив постанову про експериментальний проєкт з початку відбудови Каховської ГЕС, яку підірвали росіяни. Проєкт розрахований на два роки", - зазначив глава уряду.

 

За його словами, на першому етапі буде спроєктовано всі інженерні конструкції, підготовлено необхідну базу для відновлення.

 

Другий етап розпочнеться після деокупації територій, де розташована ГЕС. Він передбачає власне будівельні роботи.

 

Координуватиме проєкт Міністерство економіки, а замовником робіт буде державне "Укргідроенерго".

 

Цікаво, що  "Укргідроенерго", яке раніше називало зовсім інші терміни – 5 років, необхідні для відбудови Каховської ГЕС, обмежилося лише передруком повідомлення Дениса Шмигаля.

 

В Мінагрополітики раніше зазначали, що відбудова Каховської ГЕС займе мінімум сім років. Кілька років піде на фактичну відбудову ГЕС, 2–3 роки знадобиться на те, щоб вода наповнила дамбу. Після цього ще потрібен буде час на ремонт і відновлення каналів та систем зрошення, які будувались у 1970–1990-х роках.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Магія Великого Лугу. Підривом Каховської ГЕС рашисти воскресили енергію козацьких переказів.