Ситуація вкрай серйозна: Буданов попереджає про готовність рф підірвати ЗАЕС

22:05, 25.06.2023
Ситуація вкрай серйозна: Буданов попереджає про готовність рф підірвати ЗАЕС

План теракту на ЗАЕС повністю розроблено та затверджено. Єдиний елемент, якого не вистачає ― це наказ діяти. (gur.gov.ua)

Військово-політичне керівництво рф розробило і вже затвердило план підриву Запорізької АЕС в місті Енергодар.

 

Готовність окупантів до здійснення теракту висока, а ситуація ніколи не була такою серйозною. Справа лише за наказом з Москви.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив начальник ГУР Міноборони Кирило Буданов у інтерв’ю британському виданню The New Statement.

 

Як інформує пресслужба ГУР, за даними Буданова ядерні реактори без охолодження можуть розплавитися за період від 10 до 14 днів. Крім того, до аварії на ЗАЕС може призвести також підвищення росіянами напруги на лініях електропостачання до станції.

 

«План теракту на ЗАЕС повністю розроблено та затверджено. Єдиний елемент, якого не вистачає ― це наказ діяти. Тоді це може статися за лічені хвилини. Для прискорення аварії вони можуть використати технічні засоби», – зазначив керівник військової розвідки.

 

Він нагадав про мінування росією ставка-охолоджувача ЗАЕС, а також повідомив про розміщення окупантами начиненої вибухівкою техніки близько 4-х із 6-ти енергоблоків станції.

 

Невідомо, чи було надано доступ до цих блоків Міжнародному агентству з атомної енергії під час його візиту 15 червня, пише видання.

 

«Ніколи ситуація не була такою серйозною, як зараз», – підкреслив Буданов.

 

За його словами, наказ росії здійснити теракт на ЗАЕС може бути спричинений поразкою російсько-окупаційних військ на лівому березі Дніпра. Таким чином, створення зони ядерного лиха росія розглядає як спосіб запобігти подальшому просуванню Сил безпеки та оборони України.

 

Начальник ГУР також не виключає, що є ризик, що росія може здійснити атаку на ЗАЕС із витоком радіації як “превентивний захід”, щоб зупинити український контрнаступ і заморозити лінію фронту у теперішньому вигляді.

 

В українських розвідувальних і урядових колах існує розчарування тим, що реакція світової спільноти на руйнування греблі Каховської ГЕС 6 червня була настільки приглушеною, і що це може спровокувати подальше застосування "тактики випаленої землі", зазначає видання.

 

Як повідомляла «УМ», 22 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що росія ймовірно готується вчинити теракт на ЗАЕС, який може призвести до викиду радіації.