Ядриця на столі

Одна з чергових круп на кожній кухні — гречка. Її і в суп можна додати, і як гарнір подати, і дітям молочну кашу зварити. Недорого і корисно. До того ж продукт не заморський, до нього кожен українець звик із діда–прадіда, серед яких немало було гречкосіїв. А таку пристосованість організмів у часи суцільних алергій лікарі–дієтологи відзначають як великий позитив.

Не кожен рис звариться швидко

Якщо ви любите страви з рису, то запримітили, що на полицях, крім традиційних довгозернистого і круглого, з’явилися нові. Басматі у перекладі означає «ароматний», яким він і є насправді. Його зерна навіть сирі довші, ніж у довгозернистого, а коли зварити — ще подовжуються. Вирощують басматі біля підніжжя Гімалаїв, на півночі Індії та у Пакистані. Жасміновий рис теж із своєрідним — квітковим — запахом. А ще він — білосніжний, коли зварити — ще біліший, розваристий і трохи клейкий. Вирощують жасміновий рис у Таїланді. Єгипетський рис, або камоліно, — з берегів Нілу. Він округлої форми і трохи жовтуватого кольору, оскільки його перед продажем попередньо обробляють олією. Дикий рис — із кордону між Канадою та США, де його донині збирають вручну. Він довгий, чорний або коричневий і найбагатший на корисні речовини і мікроелементи.