Тільки після вас, панове гризуни...

14.09.2007

Виявляється, в українській армії варто стерегтися не лише проявів дідівщини, а й елементарного харчового отруєння. Зйомки одного з місцевих телеканалів шокували чернівчан не на жарт. Гниле м’ясо зеленуватого кольору, по якому, як у фільмі жахів, повзають мухи, насправді мало слугувати щоденною їжею для солдатів. Більше того, все це відбувалося у зразковому 300–му військовому полку.

 

Замість масла — спред

Перевірка військової прокуратури та санепідемстанції наприкінці серпня була плановою. Під час попередньої, у лютому, тут уже виявляли порушення санітарно–гігієнічних норм харчування і давали свої приписи та рекомендації сільськогосподарському товариству «Деркачі» з Хмельницької області, яке, за умовами угоди, цілий рік мало годувати солдат трьохсотого полку. За це товариство «Деркачі» отримало майже півтора мільйона гривень. Проте минулого разу порушення норм не були такими кричущими. Цього ж разу здивувалися навіть спеціалісти.

Юрій Караван, помічник санітарного лікаря відділення гігієни та харчування міської санепідемстанції, приголомшений подібною ситуацією. «Роздача страв на момент перевірки проводилася на так званій польовій кухні, яка перебувала у вкрай незадовільному стані. Через її територію текли стічні води та бігали бродячі собаки. Миття казанків, солдатського посуду проводилося ручним способом на 3–4 метри вище від цієї кухні. Тобто вся вода текла просто через двір цієї польової кухні». Солдатам доводилося їсти стоячи. Та, як з’ясувалося, визначену норму вони отримували не завжди. Експерти виявили, що калорійність сніданків та обідів військовослужбовців була занижена від тридцяти шести до шістдесяти п’яти відсотків. І якщо каші чи картоплі юнаки недоотримували десь третину, то цукру в чаї чи інших напоях не було майже взагалі. Замість вершкового масла із сімдесятьма двома відсотками жирності на стіл потрапляв спред. А на більшості продуктів не було необхідного маркування. Окрім того, давали військовослужбовцям і прострочені харчі. Юрій Бобров, військовий прокурор Чернівецького гарнізону, каже, що переважна більшість продуктів не відповідала вимогам і не придатна до вживання.

Гнилу печінку, сир і м’ясо за компанію із солдатами куштували й гризуни

Експерти згадують, що на момент перевірки м’ясо мало зеленкуватий колір та відверто смерділо. Печінка була підгнилою, сир уже куштували миші чи щурі. М’ясо вилучили та утилізували. Вже того ж дня солдатам давали свіжі продукти. А прокуратура розпочала розслідування: чому так ставляться до харчування солдатів у одному з кращих колись військових формувань?

Керівництво військової частини скандал не коментує. Але відомо, що вже понад рік харчуванням солдатів у військових частинах займаються приватні підприємці, які виграли відповідний тендер. Відтак, хто винен у даній ситуації — недобросовісні представники товариства «Деркачі» з Хмельниччини, які не надто багато уваги приділили належним умовам зберігання продуктів, чи командування частини, яке не «побачило» цих порушень — має з’ясувати слідство.

Військовий прокурор вважає, що армійці, безперечно, повинні були слідкувати як за якістю самих продуктів і приготуванням їжі, так і за тим, чи в повному обсязі доводиться до особового складу норма харчування. Це входить в обов’язок і командира частини, і заступника з тилу, і начальника продовольчої служби, і начальника медичної частини. Тому прокуратура вже внесла подання щодо притягнення до відповідальності усіх винних осіб. Звичайно, розірвуть угоду і з «Деркачами». Хоча керівник товариства–постачальника й не погоджується зі звинуваченнями і стверджує, що продукти постачали свіжі. А в усьому нібито винен завідуючий складом, який недбало зберігав продукти. Зрештою, розібратися у всьому повинні правоохоронці.