Отруйні сусіди

12.09.2007

У справі про отруєння Віктора Ющенка намітився певний прогрес. Утім слідство зіштовхнулося з перепоною в особі Російської Федерації. Як заявив Віктор Ющенко в інтерв’ю кільком іноземним виданням, Росія відмовляється співпрацювати в розслідуванні справи навіть після того, як Ющенко поговорив про це з Путіним.

Глава держави каже, що діоксин того типу виробляють три лабораторії у світі. Дві з цих лабораторій уже подали свої зразки, а російська досі ухиляється, і це обмежує можливості розслідування. Заступник Генпрокурора Микола Голомша в коментарі газеті «Коммерсант–Україна» уточнив, що експертизу проводив Інститут екогігієни й токсикології ім. Льва Медведя. «Експертизою підтверджено, що це був діоксин не з Великої Британії і не зі Штатів», — заявив Голомша.

Що ж до Президента, то він також повідомив, що слідством уже встановлено практично все: коли, в якій страві, де, хто й яку подав отруту.

Ющенко розповів, що слідство визначило також роль трьох визначальних осіб у цій справі. Вони нині перебувають у Росії, зокрема — колишній заступник голови СБУ Володимир Сацюк, на дачі в якого Ющенко вечеряв 5 вересня 2004 року. За словами Президента, Україна подала до російської генпрокуратури запит про видачу цих людей, і він особисто говорив про це з Путіним іще в грудні минулого року. Але й після цього жодної реакції не було.

У відповідь на запитання, чи стояла за цими трьома особами якась організація або держава, глава держави підкреслив, що це «не була приватна акція». А на запитання, чи відповідальна за це саме Росія, Президент сказав: «Якщо дати відповідь на це питання, то слідству більше не буде що робити».

Учора, перебуваючи в Дніпропетровську, Віктор Ющенко також відзначив: «Переконаний, що [незабаром] ви будете свідками дуже разючих прикладів про роль та місце деяких політиків, у тому числі українських, щодо факту мого отруєння. Нехай про це скажуть слідчі після отримання всіх свідчень у справі».