Знайдено злодія української пісні

12.09.2007
Знайдено злодія української пісні

Збір підписів на користь українського «Радіо «Київ». (Фото автора.)

Уже на звичному для киян місці — біля міськдержадміністрації — з’явився новий плакат протесту з написом «Дерибан–Лінгвоцид–Етноцид–Геноцид». Його тримали люди із заліпленими чорною стрічкою ротами і блакитно–жовтими прапорами в руках. Так митці висловлювали протест проти приватизації медійних активів Києва та зміни формату «Радіо Київ» на користь російського шансону.

 

Солідарність на музичному грунті

Акцію «Украдена пісня» прийшли підтримати своєю піснею гурти «Рутенія» і «Вій». Режисер Сергій Архипенко ходив із рупором і розказував, що радіо, на якому лунала здебільшого українська музика, згідно з постановою міськради, ввійшло у ЗАТ «Київський медіахолдинг» і кардинально змінило формат.

Донедавна приймач у машині братів Капранових був налаштований на хвилю 98,2 FM, а тепер вони не знають, що з ним робити. Бо слухати попсу не люблять, а якісної музики не знайти. «Нехай знають, що ми це бачимо, — кажуть обоє Капранових, — і ми це не пробачимо». Ведучий спортивних новин на ICTV Євген Мірошниченко не розуміє, чому, коли він спілкується українською на вулиці, йому кажуть, що він із Західної України, коли насправді він родом із Сумщини, де розмовляють суржиком.

— Мене обурює те, що навіть за радянських часів я слухав трансляцію футболу українською, а тепер — російською. Чому я не можу слухати українського радіо? — каже Мірошниченко. Він пригадує, коли тільки обрали Леоніда Черновецького мером, той обіцяв вивчити «свой радной украінскій», але його навчання закінчилося на перших уроках.

Олександр Піпа з гурту «Воплі Водоплясова» прийшов підтримати друзів. «Від того, що ми тут зібралися — нічого не зміниться. Але ми мусимо показати, що є народ, якому не все одно, яка музика в радіопросторі, — каже Піпа, кривляючись фотографу. — Музиканти — страшні егоїсти. Вони хочуть, щоб на їхніх концертах було якомога більше людей, щоб їхні диски купували. А це можливо, коли їхні пісні крутитимуть по радіо».

Випробування терпця

Із міської ради вийшов Іван Салій, в. о. заступника голови КМДА, і розпорядився:

— Дайте мені листівку, щоб знав, проти чого ви тут протестуєте. А то стільки народу через радіо зібралося? Що зробиш, коли в мера проблеми з мовою. Він вас не почує, але говорити треба.

Лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок і представник «Вільних демократів» подякували Черновецькому, «що він такий паскуда».

— Нехай робить, що хоче. Нехай виганяє художників з Андріївського узвозу, закриває книгарні, змінює формат радіо і телебачення. Прийде час, що в людей терпець увірветься і вони винесуть його з мерії на руках, — каже Олег Тягнибок.

Ініціатор пікету Влад Кириченко запевняє, якщо ситуація не змінюватиметься, проводитиме подібні акції щомісяця.

Позаду людей, які стоять з прапорами, зустрічаю ведучого авторської програми «Варган» на «Радіо Київ» Павла Нечитайла. Питаю, чи буде виступати.

— По–перше, я вже колишній працівник радіо, а, по–друге, тут серйозні люди говорять, а я так собі, прийшов їх підтримати. Своє слово сказав на сторінках преси. От ти писатимеш про акцію в «Україні молодій»? Саме для цього й організували протест, щоб якомога більше людей довідалися, в чому справа. О, а там підписи на підтримку акції збирають. Іду підпишуся», — каже Павло й займає чергу, щоб висловити своє «фе» на папері.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>