А ви кажете, кризи немає?

06.09.2007

Незважаючи на запевняння уряду Віктора Януковича про те, що підвищення цін на продовольчі товари не буде, споживчий ринок поступово звалюється в кризову яму.

Ще 15 серпня Кабмін і вітчизняні агропромислові об’єднання підписали меморандум про співпрацю, згідно з яким уряд зобов’язався не допустити необґрунтованого росту торгових надбавок на м’ясну продукцію і сприяти отриманню виробниками цієї продукції пільгових кредитів. Останні взяли зобов’язання до кінця поточного року не підвищувати ціни. Не пройшло й місяця, а цінова хвиля почала здійматися. Лише за останній тиждень м’ясо подорожчало на 2,5 відсотка (35—37 гривень за кілограм).

Незалежні агропромислові експерти констатують: уряд не дотримав слова про певні преференції виробникам і ті, аби не втратити в коштах, почали підвищення. Не останню роль тут відіграє, знову ж таки, підвищення вартості комбікормів і пального. Експерти прогнозують, що до кінця вересня м’ясна продукція подорожчає ще на 1,5—2 відсотки.

Відтак Кабмін терміново дав доручення Держкомрезерву до 10 вересня забезпечити державні запаси м’яса, в тому числі й імпортного, на суму 200 млн. гривень, а надійдуть ці кошти від Мінпромполітики, Мінпаливенерго та НАК «Нафтогаз Україна». Саме такий борг ці відомства мають перед Держкомрезервом.

Отака виходить ринкова економіка з державним управлінням.

Схожа ситуація і на ринку олії. Тут теж за останній тиждень ціна виросла на 35—45 відсотків. Зараз із полиць торговельних мереж олія популярних марок «Чумак» і «Олейна» реалізується за ціною 9 гривень, тоді як ще кілька місяців тому вона коштувала трохи більше ніж 5 гривень.

Коментуючи ситуацію, продавці кивають на виробників олії, ті, у свою чергу, — на безпрецедентно високу ціну на сировину: 2,45 тисячі гривень за одну тонну насіння соняшнику. І всі вони разом переконані, що до кінця поточного місяця ціна зросте ще на 10—15 відсотків.

Аграрії, котрі вирощують сировину, бідкаються неврожайним роком і прогнозують менший врожай, ніж торік. Тому і змушені піднімати відпускну ціну.

Вони не сподіваються на те, що держава компенсує їм збитки. На їхнє переконання, нинішній уряд обіцянок не дотримується. Жодний меморандум не діє — чи то з аграріями, чи то з виробниками нафтопродуктів.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>