«Пори» року

29.08.2007

                 Громадянська партія «Пора», складається враження, роздвоїлася. Владислав Каськів, який був чи є її лідером, від імені цієї політичної сили підписав документ, згідно з яким «Пора» іде на дострокові парламентські вибори у складі пропрезидентського блоку «Наша Україна — Народна самооборона». Натомість давній соратник Ярослав Годунок заперечує легітимність такого підпису і має намір боротися за те, щоб ЦВК зареєструвала «Пору» як окремий виборчий суб'єкт. Пікантності ситуації додає той факт, що ще недавно Годунок був близьким соратником у «Народній самообороні» Юрія Луценка, нинішнього першого номера «НУ-НаСа». За основною версією, «окрема» «Пора» покликана відтягнути на себе дещицю «помаранчевих» голосів на виборах 30 вересня.

 

                «Це спланована операція провокаторів, мета яких — перекреслити успішний процес об'єднання демократичних сил і нашу перемогу на виборах», — розповів «УМ» Владислав Каськів. — Партійна печатка у мене з моменту її виготовлення у 2004 році. Жодного разу вона не була загублена, про що ми поінформували правоохоронні органи. Під моїм особистим контролем перебувають усі статутні документи а також свідоцтво про реєстрацію ГП «Пора». Але, незважаючи на це, Міністерство юстиції України якимось дивним чином лише за одну добу зареєструвало «псевдо-«Пору», представники якої вирізали з дерева «липову» печатку й позиціонують себе від імені справжньої «Пори».

                «Ніхто нічого не підробляв. Каськів не має печатки, оскільки особисто передав її, як і інші документи, ще в середині минулого року голові виконкому партії Володимиру Шпаковичу». Це вже стверджує інший «порист» Ярослав Годунок. «Ми не просто маємо печатку, а й оригінал статуту партії та свідоцтво про реєстрацію з мокрими печатками, — переконує у коментарі «УМ» керівник «Пори-2». — Причиною незгоди з рішенням Каськіва іти на вибори в єдиному пропрезидентському блоці стало невиконання нашого ультиматуму — прибрати зі списку «Наша Україна — Народна самооборона» усіх «любих друзів», хабарників і корупціонерів. Наразі ми готуємо документи до суду».

                «Перед тим, як вигадувати подібні нісенітниці і готувати звернення до суду, я би порадив цим «лжепористам» з'являтися на засідання, які відбуваються за нашими позовами. Вчора суд, який мав розглянути рішення про неправомірність реєстрації самозванців Мін'юстом, постановив доставити їх до зали суду у примусовому порядку», — обурюється вже Каськів.

                Але Ярослав Годунок не втомлюється доводити власну рацію: «Так і напишіть, що про якийсь судовий процес я вперше чую саме від журналіста «України молодої». Ніхто нас не повідомляв і повістки не присилав. Дякую за інформацію — наш адвокат уже готується виїхати на засідання». Після цього телефонного коментаря Годунок біжить пікетувати ЦВК iз вимогою зареєструвати його «Пору».

                Логіка Ярослава Годунка така: 16 серпня відбувся з'їзд, на якому центральна рада партії, яка є головним керуючим органом, прийняла рішення переобрати голову «Пори». Після цього нібито майже одностайно на цю посаду підтримали саме Годунка. «Якби ми були нелегітимними, Центральна виборча комісія навіть не прийняла б документи про реєстрацію до розгляду», — каже Годунок у відповідь на запитання, за що «порівці» зняли Каськіва.

                Владислав Каськів натомість упевнений: фіктивні документи «Пори-2» Центрвиборчком розглядає через те, що Партія регіонів мобілізувала весь свій ресурс, аби розколоти демократичні сили. Відтак представники «регіоналів» у ЦВК свідомо пішли на порушення законів. Рішення про реєстрацію списку партій чи блоків має приймати на своєму засіданні Центральна виборча комісія, однак такої ухвали щодо «Пори» Годунка не було, констатує Каськів. «Натомість рішення про участь нашої «Пори» у блоці «НУНС», прийняте Центрвиборчкомом ще 2 серпня, відтоді жодного засідання вищого керівного органу не відбувалося, тому «Пора» сьогодні є чинним членом пропрезидентського об'єднання», — наголошує Влад. І додає, що всі структури його партії працюють у напруженому виборчому режимі.

                Як повiдомило «УМ» джерело, близьке до Каськіва, Владислав є одним із відповідальних за агітацію виборців за блок «Наша Україна — Народна самооборона» у Київській області. «Проте останнім часом жодних зустрічей з людьми Каськів не проводить, щодня переносячи початок свого туру на завтра. У нього справді виникли суттєві правові проблеми, пов'язані з ризиком реєстрації «Пори», — зазначив співрозмовник.

                Залишається додати, що це вже не перший розкол у дуже невеликій «постпомаранчевій» партії...

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>